STA

 |  Politika

Tudi pri nekdanjemu podpredsedniku ZDA odkrili tajne dokumente

Mike Pence je bil podpredsednik v vladi Donalda Trumpa od leta 2017 do leta 2021

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence
© Gage Skidmore / Flickr

Odvetnik nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea je prejšnji teden na njegovem domu v Indiani odkril nekaj več kot deset dokumentov z oznako zaupno in jih predal zvezni policiji FBI, poroča televizija CNN.

Dokumente so našli v kraju Carmel v Indiani, kjer živi Pence, ki je bil podpredsednik v vladi Donalda Trumpa od leta 2017 do leta 2021. Pence je doslej zagotavljal, da nima nobenih zaupnih dokumentov.

Škandal je zakuhal Trump, ki je ob odhodu s položaja odnesel s seboj več škatel dokumentov iz Bele hiše, med katerimi jih je bilo več kot sto zaupne narave. Trump je za televizijo Fox News zagotovil, da dokumenti niso zaupni, ker je z njih umaknil tovrstno oznako samo s tem, da je na to pomislil.

Po nekaj mesecih prepiranja z Nacionalnimi arhivi, ki so hoteli dokumente nazaj, je FBI izvršil racijo na Trumpovem domu na Floridi in dokumente zaplenil, pravosodni minister Merrick Garland pa je za preiskavo imenoval posebnega tožilca.

V začetku letošnjega leta se je začela serija odkritij tajnih dokumentov pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu iz časov, ko je bil podpredsednik pri Baracku Obami.

Razlika s Trumpom je ta, da je Biden dokumente nemudoma posredoval FBI in celo privolil v preiskavo svojega doma v Delawaru, kjer so potem našli še nekaj zaupnih papirjev. Tudi Pence je, kot kaže, ravnal enako.

Ameriška javnost pričakuje, da bodo dokumente začeli odkrivati še pri Obami, pa morda tudi pri Billu in Hillary Clinton, ameriški komiki pa se že zabavajo na račun Jimmyja Carterja, da je svoje hiše za reveže izoliral s tajnimi dokumenti.

Polomija koristi Trumpu, ki trdi, da ni naredil ničesar, kar ne bi delali tudi drugi. Vendar le politično, saj je on dokumente "predal" šele po raciji in zaplembi.

Demokrati so od začetka kritični do svojega predsednika, ki je po zaplembi dokumentov pri Trumpu spraševal, kako je lahko nekdo tako neodgovoren. Republikanci, ki so do odkritja dokumentov pri Bidnu celotni zadevi pripisovali zanemarljiv pomen, pa sedaj napovedujejo velike preiskave zaradi ogrožanja nacionalne varnosti.

Trumpa sicer naravnost ne branijo, ampak se osredotočajo na to, da je FBI dokumente med racijo iskal tudi po omarah nekdanje prve dame ZDA Melanie Trump.

1rR4StUJKrE

21DklJSP9WQ

FiQpRE3MM2Y

1u8pGzEoNTg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.