STA

 |  Politika

Predsednica republike / »Zgodovini lahko prisluhnemo, čeprav je ne moremo spremeniti«

Predsednica republike Nataša Pirc Musar v poslanici ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar

Predsednica republike Nataša Pirc Musar
© Twitter

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta poudarila, da lahko zgodovini prisluhnemo, čeprav je ne moremo spremeniti. Državljane je nagovorila, naj se uprejo izključevanju in sovraštvu, saj le ta povzročata rane, ki se jim lahko izognemo, če le ne dopustimo, da se zgodovina ponovi.

"Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Več kot šest milijonov ubitih Judinj in Judov ter tistih, ki so preživeli, a za vekomaj ostali zaznamovani. Žrtev, katerih imen se moramo spominjati vsak dan," je ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta povedala Pirc Musar.

"Srčno verjamem, da vsak izmed nas ve, kaj pomeni biti dober človek. Da znamo z zgledom navdihniti tudi drug drugega. Negujmo to zavedanje in bodimo dobri ljudje."

Nataša Pirc Musar,
predsednica republike

Predsednica je državljane pozvala, naj se izključevanju in sovraštvu uprejo z vsemi močmi, saj sta se ti neustavljivi sili širili po Evropi od Judov k Romom, Sintom, Slovanom, istospolno usmerjenim, duševno prizadetim, invalidom, na koncu pa jima ne bi ubežal nihče.

Poudarila je, naj se vsi vselej, tudi če se zdi nemogoče, obrnemo k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in prijateljstvu, kot nas učijo še živeči pričevalci grozot tistega časa. "Srčno verjamem, da vsak izmed nas ve, kaj pomeni biti dober človek. Da znamo z zgledom navdihniti tudi drug drugega. Negujmo to zavedanje in bodimo dobri ljudje," je še povedala predsednica.

Danes ob 14. uri je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice položila venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.