STA

 |  Svet

Vrnitev državnega odlikovanja

Škotski igralec se je za potezo odločil zaradi »toksičnosti britanskega imperija«

Škotski igralec Alan Cumming se je odločil vrniti britansko odlikovanje. Kot je objavil igralec ob svojem nedavnem 58. rojstnem dnevu na enem od družbenih omrežij, je to storil zaradi pomislekov, povezanih s toksičnostjo britanskega imperija. Cummingu so podelili naziv častnik britanskega imperija, ki je tretja stopnja redu britanskega imperija.

Smrt britanske kraljice Elizabete II. septembra lani ter posledična razprava o vlogi monarhije in načinu, kako je britanski imperij dolgo koval dobiček na račun izkoriščanja staroselskih ljudstev po vsem svetu, "sta mi odprla oči", je zapisal Cumming, ki je med drugi ob Pierceu Brosnanu zaigral v filmu James Bond 007- Zlato oko iz leta 1995, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Odlikovanje je Cumming prejel leta 2009 ne le za svojo igralsko kariero, temveč tudi za svoj boj za pravice queer ljudi v ZDA. In to mu je veliko pomenilo.

"Vrnil sem svoje odlikovanje, pojasnil razloge in še enkrat izrazil globoko hvaležnost, da sem ga prejel."

Alan Cumming,
škotski igralec

"Vrnil sem svoje odlikovanje, pojasnil razloge in še enkrat izrazil globoko hvaležnost, da sem ga prejel," je obelodanil Cumming.

Na Škotskem rojeni igralec, ki je tudi državljan ZDA, je tudi podpornik gibanja za neodvisnost Škotske, ki si prizadeva za ločitev od Združenega kraljestva.

PZMOvWBcvK8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.