Uredništvo

 |  Kultura

Svetlana Makarovič / »Če mi bodo nagrado vrnili, jo bom sprejela v celoti, z denarjem vred«

IZJAVA DNEVA

"Da naj bi Rupnik sam vrnil nagrado, je bila zelo neumna misel. Utopična. Katoliška cerkev si je nagrado nezakonito prilastila, jo ugrabila in zlorabila, kot bi bilo po okusu prejšnjega kulturnega ministra Simonitija. Lahko si mislim, da je Vasko Simoniti kreten, ne smem pa tega javno izreči, tako da tega javno ne izrekam. Če mi bodo nagrado vrnili, jo bom seveda sprejela v celoti, z denarjem vred, tako kot sem jo v celoti zavrnila, če ne, pa tudi v redu."

"Pred podelitvijo se je do mene osladno obnašal, ampak sem ga ignorirala, ker sem že takrat vedela, kaj pomeni biti katoliški klerik, posebno pa jezuit. To je bilo v času jezuita Wojtyle, na katerega imam še vedno odvraten spomin, kot na vse naslednje papeže, vključno s sedanjim. Je pa res, da je vsaka naša vlada lezla v rit papežu, tudi sedanja. Kaj je iskala predsednica naše države v Vatikanu, da je šla javno žalovat za tem ostudnim Ratzingerjem, se lahko samo sprašujem, odgovor je pa na dlani."

(Pesnica Svetlana Makarovič, ki je kmalu po letu 2000 izstopila iz katoliške cerkve in preklicala svoj krst, o (za)vrnitvi Prešernove nagrade za življenjsko delo in dogajanju pred podelitvijo; v intervjuju za časnik NeDelo)

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Borut Peterlin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.