STA

 |  Svet

NATO / »Svetovni red je danes ogrožen«

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je pohvalil načrt Japonske, da poviša svoje obrambne izdatke, in dejal, da to odraža njeno odločenost, da se v "nestabilnem svetu" še bolj zavzame za varnost

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg  je v Tokiu poudaril še, da je ruska vojna globalni problem, ki vpliva tudi na varnostno krajino v Aziji, ter da je ruski predsednik Vladimir Putin popolnoma podcenjeval Ukrajino in močno enotnost članic Nata pri podpori tej državi.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v Tokiu poudaril še, da je ruska vojna globalni problem, ki vpliva tudi na varnostno krajino v Aziji, ter da je ruski predsednik Vladimir Putin "popolnoma podcenjeval Ukrajino" in močno enotnost članic Nata pri podpori tej državi.
© NATO / Flickr

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes na Japonskem pohvalil načrt te države, da poviša svoje obrambne izdatke, in dejal, da to odraža njeno odločenost, da se v nestabilnem svetu še bolj zavzame za varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stoltenberg je dodal, da je Japonska zaradi ponovne osredotočenosti na varnost "še bolj pomembna partnerica za mir". "Vesel sem, da Japonska načrtuje vojaški proračun, ki bo dosegel Natovo merilo dveh odstotkov BDP za obrambo," je dejal v govoru na univerzi Keio v Tokiu.

Japonska je sicer desetletja omejevala svoje vojaške izdatke na približno en odstotek BDP, vendar je vlada premierja Fumia Kishide konec lanskega leta potrdila novo varnostno strategijo, ki vključuje načrte za povečanje obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP do proračunskega leta 2027.

"Svetovni red, ki nam je tako dobro služil toliko desetletij, je danes ogrožen. Predvsem Moskva in Peking sta v ospredju glede avtoritarnih pritiskov."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar zveze Nato

Vse večje grožnje s strani Kitajske in Severne Koreje ter ruska vojna v Ukrajini so namreč okrepile javno podporo večji porabi za vojsko.

Generalni sekretar zveze Nato je v Tokiu poudaril še, da je ruska vojna globalni problem, ki vpliva tudi na varnostno krajino v Aziji, ter da je ruski predsednik Vladimir Putin "popolnoma podcenjeval Ukrajino" in močno enotnost članic Nata pri podpori tej državi.

Dodal je, da Nato Kitajske ne vidi kot nasprotnika, vendar pa je dejal, da je treba biti pozoren na vojaško krepitev in ambicije Pekinga.

"Svetovni red, ki nam je tako dobro služil toliko desetletij, je danes ogrožen. Predvsem Moskva in Peking sta v ospredju glede avtoritarnih pritiskov," je dejal Stoltenberg.

NWmkBqpvVUQ

0EFj9X4Sfg0

onVgW9wwnok

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.