Uredništvo

 |  Kultura

»Grobo obračunavanje s Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice«

IZJAVA DNEVA

"Upravni odbor Prešernovega sklada bi lahko premogel toliko človečnosti in modrosti ter jo povabil k sprejemu nagrade, s tem pa tudi vrnil ugled najpomembnejši slovenski nagradi za dosežke v kulturi. Še posebej v luči dejstva, da je bila pesnica leta 2000 po triinpetdesetih letih komaj druga književnica, ki ji je nagrado za življenjsko delo prisodil Upravni odbor Prešernovega sklada, od tedaj kljub predlogom in menjavi odbora in komisij žal nobeni več. Poniževanje in grobo obračunavanje s pesnico Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice, tudi tiste, ki se zdaj privoščljivo naslajajo nad rumenimi članki in izbruhi anonimnih komentatorjev in trolov. Kritika je del drže vsakega umetnika in svoboda izražanja temelj demokracije, njene korenine pa se napajajo tudi z verzi Franceta Prešerna."

(Slovenski center PEN v izjavi z javnost, v kateri obsoja napade, sovražni govor in medijska obračunavanja dela slovenske javnosti, ki so se zgrnili nad pesnico Svetlano Makarovič, ki ji je Upravni odbor Prešernovega sklada leta 2000 namenil nagrado za življenjsko delo. Makarovič je takrat nagrado zavrnila, ker jo je prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, po 23 letih pa je pesnica na upravni odbor naslovila predlog za izročitev nagrade.)

Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.