STA

 |  Svet

Bard / Googlov odgovor na ChatGPT

Ameriški tehnološki velikan Google je uradno predstavil nov program umetne inteligence Bard

© needpix.com

Ameriški tehnološki velikan Google je v ponedeljek uradno predstavil nov program umetne inteligence Bard. Kot je v predstavitvi poudaril glavni izvršni direktor Googlovega krovnega podjetja Alphabet Sundar Pichai, gre za pomemben naslednji korak na področju umetne inteligence za Google.

"Bard želi združiti širino svetovnega znanja z močjo, inteligenco in ustvarjalnostjo naših velikih jezikovnih modelov," je sporočil Pichai. Kot je pojasnil, program uporablja informacije s spleta ter tako zagotavlja aktualne in kakovostne odgovore.

Novi klepetalni robot z umetno inteligenco podjetja temelji na njegovem jezikovnem modelu za aplikacije za dialog (LaMDA) in je na voljo le izbrani skupini preizkuševalcev.

Na podlagi videoposnetka, ki ga je Pichai delil na Twitterju, lahko uporabniki s pomočjo Barda primerjajo dva za oskarja nominirana filma, si zamislijo kosilo na podlagi sestavin v hladilniku določene osebe ali se seznanijo z najnovejšimi odkritji teleskopa Jamesa Webba.

Google je sporočil, da bo Bard javnosti na voljo v naslednjih nekaj tednih.

"Bard želi združiti širino svetovnega znanja z močjo, inteligenco in ustvarjalnostjo naših velikih jezikovnih modelov."

Sundar Pichai,
glavni izvršni direktor Googlovega krovnega podjetja Alphabet

Bard je Googlov odgovor na ChatGPT, program z umetno inteligenco, ki je v zadnjih nekaj mesecih postal zelo priljubljen, potem ko so uporabniki delili objave, v katerih je sestavljal Shakespearovo poezijo, pisal glasbena besedila in odkrival napake v računalniški kodi.

ChatGPT je kratica za Chat Generative Pre-Trained Transformer, ustvarilo pa ga je podjetje OpenAI. Gre za računalniški program, ki se pogovarja s človeškimi uporabniki. Program uporablja algoritem, ki izbira besede na podlagi izkušenj, pridobljenih pri pregledovanju milijard kosov besedila na internetu.

Microsoft, ki je leta 2019 in 2021 investiral v OpenAI, je prejšnji mesec sporočil, da podaljšuje partnerstvo s podjetjem in vanj vlaga več milijard dolarjev. Po poročanju revije Forbes bo za dodatno naložbo namenil do deset milijard dolarjev, ChatGPT pa bo morda vključil tudi v svoj iskalnik Bing.

UTgs80Nqe_Q

RVm5wb8hacw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.