Izak Košir

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Predstava Ljubimki

Predstava Ljubimki
© Ivian kan Mujezinović

Elfriede Jelinek: Ljubimki, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 11/02 ob 19.30

Roman Ljubimki avstrijske Nobelove nagrajenke Elfriede Jelinek v središče postavlja junakinji: Paulo in Brigitte, eno s podeželja, drugo iz mesta. Obe pripadata nizkemu družbenemu razredu, a sanjata o tem, da bi izboljšali svoj socialni položaj, kar bi lahko dosegli s pomočjo ljubezni z moškim, ki je za vzpon po družbeni lestvici ključen. Uprizoritev, ki se osredotoča na idejo romantične ljubezni kot enega izmed ključnih pogojev za reprodukcijo sveta, v katerem živimo, je režirala Nina Ramšak Marković, v njej pa igrajo Primož Bezjak, Daša Doberšek, Boris Kos, Anja Novak, Ivan Peternelj, Romana Šalehar, Stane Tomazin, Miranda Trnjanin in Lara Vouk.

Marcel Valentini: Originalni ponaredki, Galerija Vžigalica, Ljubljana

Do 19/03

Razstava poskuša zajeti lik in delo zdaj že pokojnega postojnskega slikarja Marka Premrla, preimenovanega v Marcela Valentinija, ki se je v Italiji med študijem slikarstva in po njem ukvarjal z ustvarjanjem ponaredkov s certifikatom v okviru skupine Le musée imaginaire. Ustvarjalno prakso je kasneje nadaljeval v Sloveniji in je najbrž edini ponarejevalec slik, ki je v Republiki Sloveniji dejansko doživel kazenski pregon s sodnim epilogom. Večina takih primerov se namreč zaključi zgolj z medijskimi škandali in prenekaterimi odprtimi vprašanji. Valentinijevi ponaredki umetniških del so bili premišljeno in podrobno izvedeni v enakih tehnikah kot originali, umetelno starani in zaščiteni s certifikati.

Festival gorniškega filma, različna prizorišča po Sloveniji

13/02—18/02

Med 13. in 18. februarjem bo potekal že 17. festival gorniškega filma, in sicer v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Metropol v Celju. Na njem bodo predstavili najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo (alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura). Med 29 filmskimi zgodbami v tekmovalnem programu bodo tudi štirje filmi slovenskih ustvarjalcev. Več na gorniski.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.