STA

 |  Svet

Stoltenberg / »Ukrajina porabi več streliva, kot ga NATO lahko proizvede«

Generalni sektretar zveze NATO je prepričan, da je treba vojaško pomoč Ukrajini zagotoviti čim prej

"Trenutna poraba streliva v Ukrajini je bistveno višja od naše proizvodnje," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in priznal, da vojna bremeni obrambno industrijo ter izčrpava zaloge zavezništva. Dodal je, da je Nato sredi logistične tekme, vojaško pomoč Ukrajini pa je treba zagotoviti čim prej.

"Ruski predsednik Vladimir Putin zaenkrat še ni pripravljen na mir, saj je začel z novo ofenzivo. Jasno je, da smo se sedaj znašli sredi logistične tekme. Ključna oprema, kot so strelivo, gorivo in rezervni deli, morajo priti v Ukrajino, preden Rusija prevzame pobudo na bojišču. Hitrost je tista, ki bo rešila življenja," je dejal Stoltenberg.

Opozoril je, da je Rusija na bojišču pripravljena sprejeti velike izgube, njen cilj - nadzor nad Ukrajino - pa ostaja nespremenjen. "Da bi zagotovili zmago Ukrajine in njen obstoj kot suverena država, ji moramo še naprej zagotavljati vse, kar potrebuje za zmago ter dosego pravičnega in trajnega miru," je dodal.

"Ruski predsednik Vladimir Putin zaenkrat še ni pripravljen na mir, saj je začel z novo ofenzivo. Jasno je, da smo se sedaj znašli sredi logistične tekme. Ključna oprema, kot so strelivo, gorivo in rezervni deli, morajo priti v Ukrajino, preden Rusija prevzame pobudo na bojišču. Hitrost je tista, ki bo rešila življenja."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

V luči tega je izpostavil potrebo po okrepitvi proizvodnje streliva. "Trenutna stopnja porabe streliva v Ukrajini je mnogokrat višja od naše stopnje proizvodnje. To obremenjuje našo obrambno industrijo in izčrpava naše zaloge," je priznal.

Pri tem je pojasnil, da se je rok za pripravo streliva velikega kalibra podaljšal z 12 na 28 mesecev, danes oddana naročila pa bi lahko bila dobavljena šele čez dve leti in pol. "Ravno zato moramo povečati proizvodnjo in investicije v našo obrambno industrijo," je še dodal.

"Da bi zagotovili zmago Ukrajine in njen obstoj kot suverena država, ji moramo še naprej zagotavljati vse, kar potrebuje za zmago ter dosego pravičnega in trajnega miru."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

Na vprašanje o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini je odgovoril, da se podpora Ukrajini spreminja z razvojem in potekom vojne ter da bodo o tem razpravljali na zasedanju obrambnih ministrov Nata v torek in sredo.

Hkrati je opozoril, da je od nedelje zaradi kibernetskih napadov še vedno moteno delovanje nekaterih spletnih strani Nata. Vendar to nikakor ne vpliva na poslovanje in delovanje zavezništva, je poudaril.

YQv1nyPeB_w

M_hyIV3rKMY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.