STA

 |  Svet

NATO za več streliva Ukrajini / »Putin se pripravlja na večjo vojno«

"Ne vidimo nobenih znakov, da se predsednik Putin pripravlja na mir," je ob prihodu na sedež Nata dejal Stoltenberg

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA v Bruslju zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje..

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA v Bruslju zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje..
© NATO / Flickr

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ob prihodu na srečanje kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA v Bruslju zaveznice Kijeva pozval, naj ukrajinskim silam zagotovijo več streliva in hitro dostavijo obljubljeno orožje. Ni namreč videti, da se Rusija na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom pripravlja na mir, je dejal.

"Ne vidimo nobenih znakov, da se predsednik Putin pripravlja na mir," je ob prihodu na sedež Nata dejal Stoltenberg. "Vidimo ravno nasprotno. Pripravlja se na večjo vojno, na nove ofenzive in nove napade," je ocenil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Članice Nata in njegove partnerice je pozval, naj Ukrajini zagotovijo več streliva in ji hitro dostavijo obljubljeno orožje. "Prednostna in nujna naloga je, da Ukrajini zagotovimo obljubljeno oborožitev, s katero bo lahko ohranila svojo obrambno sposobnost," je poudaril prvi mož zavezništva, ki je že v ponedeljek izpostavil, da je trenutna poraba streliva v Ukrajini precej višja od proizvodnje v članicah Nata.

Po njegovih besedah dobava bojnih letal Ukrajini ni najbolj pereče vprašanje, vendar je ob tem zagotovil, da razprava o tem poteka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne vidimo nobenih znakov, da se predsednik Putin pripravlja na mir. Vidimo ravno nasprotno. Pripravlja se na večjo vojno, na nove ofenzive in nove napade."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar zveze Nato

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je ob prihodu na srečanje sporočil, da je Nemčija za Ukrajino naročila novo strelivo za protiletalske tanke nemške izdelave gepard. Proizvodnja se bo, kot je dejal, začela takoj.

Udeležence srečanja kontaktne skupine je prvi nagovoril ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je Kijevu obljubil, da Natova "neomajna in trajna podpora" ne bo omagala, poroča britanski BBC.

"Naše usklajevanje prinaša resnične spremembe v realnem času," je poudaril in dodal, da poslanstvo Nata ni le nuditi opremo in usposabljanje, temveč zagotoviti "celovite in trajne zmogljivosti" ukrajinskih sil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nagovoru v ponedeljek zvečer izrazil upanje, da bodo zaveznice Ukrajine na srečanju sprejele odločitev o nadaljnjih dobavah orožja. "Prizadevamo si, da bi se vsa naša pogajanja odražala v odločitvah naših partnerjev glede orožja," je dejal.

Pri nujnosti zadostnih dobav streliva in vzdrževanja opreme, zaščite ukrajinskega neba in okrepitve "tankovske koalicije" je v zapisu na Twitterju vztrajal tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki se sicer udeležuje srečanja v Bruslju.

Nadaljnja vojaška podpora Ukrajini bo prav tako osrednja tema popoldanskega zasedanja obrambnih ministrov članic Nata, ki se ga bo udeležil tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec.

rS8b_IuBXEw

y953xAlRCCo

yBo81moC6QY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.