STA

 |  Družba

Konec tedna informativni dnevi / Srednje šole in fakultete

Bodoči dijaki in študenti bodo v petek in soboto v živo nabirali informacije o srednješolskih in študijskih programih, ki jih zanimajo

Informativni dan na Gimnaziji Bežigrad pred nekaj leti

Informativni dan na Gimnaziji Bežigrad pred nekaj leti
© Borut Krajnc

Po dveh letih epidemije, bodo srednje in višje šole ter fakultete v petek in soboto znova v znamenju informativnih dnevov. Bodoči dijaki in študenti bodo lahko v živo nabirali informacije o srednješolskih in študijskih programih, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagale študentske organizacije in dijaške skupnosti.

Informativni dnevi bodo potekali tudi na spletu, bodoči študenti in dijaki pa se bodo lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Fakultete bodo bodočim brucem vrata odprle v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, ki bosta v petek mlade sprejeli že ob 9. in 14. uri oz. ob 11. in 15.30. Na večini srednjih šol pa bodo informativni dnevi v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri. 

Pomoč študentskih in dijaških organizacij

Bodočim brucem bodo na informativnih dnevih na pomoč priskočile študentske organizacije. Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je pripravila informativno brošuro z vsemi opisanimi ljubljanskimi fakultetami in akademijami ter koristnimi informacijami za bodoče študentke in študente. 

Brošure bodo razdelili vsem gimnazijam v državi, prav tako jih bodo delili na različnih info točkah - glavna železniška postaja, Aškerčeva, Kardeljeva ploščad in Večna pot. Informatorji bodo na voljo tudi z nasveti. Za dijake bo na voljo tudi brezplačna informativna telefonska številka - Študentski telefon 01 438 02 00, vprašanja lahko pošljejo tudi na elektronsko pošto info@sou-lj.si, je za STA povedal Kristijan Briški iz ŠOU v Ljubljani.

Na fakultetah mariborske univerze se bodo bodoči bruci lahko po pomoč obrnili na tamkajšnjo študentsko organizacijo, katere člani bodo na voljo pred fakultetami. Informatorji, v prepoznavni modri barvi ter s sloganom Mene vprašaj, bodo delili letake dobrodošlice s pomembnimi datumi in bodoče študente usmerjali do želenih fakultet. Ključne informacije so še na spletni strani ŠOU v Mariboru v Bruc priročniku, dijaki sicer lahko že zdaj prek spletne klepetalnice soum.si vprašajo karkoli jih zanima, je za STA pojasnil Dejan Spital iz ŠOU v Mariboru.

Na primorski univerzi pa bodo v petek člani primorske študentske organizacije skupaj s predstavniki študentskih svetov fakultet bodočim študentom postregli z različnimi uporabnimi informacijami na njihovih družbenih omrežjih. V petek bodo po besedah Jureta Ciglerja sprejeli Erasmus študente iz tujine, dijakom pa bodo na voljo za vse informacije v prostorih organizacije. V petek je dijakom na voljo tudi brezplačen avtobus, ki bo začel pot v Murski Soboti, potrebna pa je prijava.

Fakultete in akademija umetnosti novogoriške univerze bodo predstavitve izvajale v Novi Gorici, Ajdovščini, Vipavi in Ljubljani. Za vse, ki se dogodkov ne bodo mogli udeležiti v živo, je univerza pripravila spletno različico programa informativnih dni z dogodki na daljavo.

Za pomoč o nadaljnjem izobraževanju pa bodo dijakom in osnovnošolcem na voljo člani dijaških skupnosti. Nabor informacij lahko najdejo tudi na spletnih straneh šol oziroma portalov, kot sta dijaski.net in slovenskesrednjesole.si

Dan odprtih vrat tudi v študentskih in dijaških domovih

V okviru informativnih dnevov bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom letos znova v živo predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2164.

Za študente univerzitetnega izobraževanja je v prihodnjem študijskem letu na voljo skupaj 19.792 vpisnih mest, za študente višjih šol 11.800, za srednješolce pa 25.560 mest.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.