STA

 |  Politika

Švedska / »Rusija mora plačati za obnovo Ukrajine«

Švedsko predsedstvo EU je poročilo, da namerava ustanoviti delovno skupino, ki bo preučila možnost uporabe zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine

švedski predsednik vlade Ulf Kristersson

švedski predsednik vlade Ulf Kristersson
© Rickard Kilström / Flickr

Švedsko predsedstvo EU je včeraj sporočilo, da namerava ustanoviti delovno skupino, ki bo preučila možnost uporabe zamrznjenega ruskega premoženja za obnovo Ukrajine. Dokončno odločitev o pristojnostih skupine bodo sprejeli v sredo, predsedoval pa ji bo Anders Ahnlid, generalni direktor švedskega nacionalnega odbora za trgovino.

"Načeloma je jasno, da mora Rusija plačati za obnovo Ukrajine. Hkrati pa se pri tem postavljajo težka vprašanja. To je treba storiti v skladu s pravom EU in mednarodnim pravom, neposrednega modela za to pa trenutno ni," je dejal švedski predsednik vlade Ulf Kristersson.

"Načeloma je jasno, da mora Rusija plačati za obnovo Ukrajine. Hkrati pa se pri tem postavljajo težka vprašanja. To je treba storiti v skladu s pravom EU in mednarodnim pravom, neposrednega modela za to pa trenutno ni."

Ulf Kristersson,
švedski predsednik vlade

Delovna skupina bo med drugim opravila pravno, finančno, gospodarsko in politično analizo možnosti uporabe zamrznjenega ruskega premoženja. Cilj skupine pa je tudi pridobitev jasnejše slike o tem, kje se nahaja rusko premoženje v državni lasti in kakšna je njegova skupna vrednost, je sporočilo švedsko predsedstvo Svetu EU.

Delo bo potekalo v tesnem sodelovanju z delovno skupino za zamrznitev in zaplembo, ki jo vodi Evropska komisija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.