STA

 |  Svet

Nizozemska / Izgnali ruske diplomate in zaprli rusko trgovinsko predstavništvo

Ob tem so Rusijo obtožili vohunjenja pod krinko diplomacije. Rusija sicer že dalj časa onemogoča vstop nizozemskih diplomatom na svoje ozemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© www.kremlin.ru

Nizozemska bo izgnala več ruskih diplomatov in zaprla rusko trgovinsko predstavništvo v Amsterdamu, je v soboto sporočilo zunanje ministrstvo. Ob tem so Rusijo obtožili vohunjenja pod krinko diplomacije. Rusija sicer že dalj časa onemogoča vstop nizozemskih diplomatom na svoje ozemlje.

Zaradi pomanjkanja kadra bo vrata v ponedeljek zaprl tudi ruski konzulat v Amsterdamu, veleposlaništvo pa bo ostalo odprto, so še zapisali na nizozemskem ministrstvu. Dodali so sicer, da si je Nizozemska ves čas prizadevala za rešitev spora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zapisali so tudi, da imajo ruski diplomati dva tedna časa, da zapustijo državo, trgovinsko predstavništvo pa mora biti zaprto od torka.

Nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra je na Twitterju obsodil domnevno nameščanje ruskih vohunov pod krinko diplomatskega osebja, v izjavi za nizozemsko televizijo NOS pa je ocenil, da bo državo tako zapustilo okoli ducat ruskih diplomatov.

Zaprtje ruskega trgovinskega predstavništva je minister v pismu nizozemskemu parlamentu utemeljil z ruskim "kršenjem mednarodnega prava na področju človekovih pravic," predstavništvo pa bo ostalo zaprto, dokler Rusija "ne preneha kršiti prepovedi napadov na civilno prebivalstvo in civilne objekte v Ukrajini".

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je prišlo do izgona več sto ruskih diplomatov iz zahodnih držav, pri čemer so nekatere obtožili vohunjenja. Moskva se je na to odzvala z izgonom več deset diplomatov zahodnih držav.

Nizozemska je kmalu po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani izgnala 17 ruskih diplomatov, pred sobotno napovedjo pa jih je po poročanju nizozemskih medijev v državi ostalo 58.

Rusija je v odgovor izgnala 15 nizozemskih diplomatov, od takrat pa so pogovori o imenovanju novih diplomatov propadli, še poroča AFP.

0FBPp39kCOs

gDNwa57HSBk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.