STA

 |  Kultura

Filmske nagrade / Kdo je slavil na podelitvi baft?

Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo (Bafta) podelila nagrade v sedmih kategorijah, med drugim tudi nagrado za najboljši film

Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja.

Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja.
© Netflix

Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja. Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo (Bafta) podelila nagrade v sedmih kategorijah, med drugim tudi nagrado za najboljši film.

Protivojni epski film nemškega režiserja, posnet po istoimenskem romanu Ericha Marie Remarqueja iz leta 1929, ki je nastal pod Netflixovim okriljem, je osvojil največje nagrade, med drugim za najboljši film in režijo. S tem je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa podrl rekord med tujejezičnimi filmi in s sedmimi nagradami prehitel dosedanjo rekorderko - italijansko dramo o odraščanju Cinema Paradiso, ki je leta 1988 prejela pet baft.

hf8EYbVxtCY

Nemška drama je poleg omenjenih dveh baft prejela še nagrado v kategoriji filmov, ki niso v angleškem jeziku, nagrado za najboljši prirejeni scenarij, najboljšo izvirno glasbo, fotografijo in zvok.

Berger se je po pisanju dpa ob prejemu nagrade poklonil borcem v Ukrajini in občinstvu povedal, da se za snemanje filma lahko zahvali hčerki Matildi, ki mu je priporočila Remarquejevo knjigo, ki jo je brala v šoli.

Film režiserja Martina McDonagha Duše otoka, ki je z 10 nominacijami prav tako veljal za enega od favoritov, je odnesel štiri bafte: za najboljši britanski film, za najboljši izvirni scenarij ter nagradi za najboljšega stranskega igralca Barryja Keoghana in stransko igralko Kerry Condon.

Štiri bafte je prejel tudi biografski Elvis režiserja Baza Luhrmanna, v katerem je Austin Butler prejel nagrado za najboljšega igralca, za katerega je sicer favorit veljal Colin Farrell (Duše otoka). Film Elvis je prejel še nagrado za najboljšo igralsko zasedbo, kostumografijo in masko.

Najbolj razočarani so bili ustvarjalci filma Vsepovsod naenkrat, katerega režijo podpisujeta Dan Kwan in Daniel Scheinert, ki je od 10 nominacij prejel le eno bafto - za najboljšo montažo.

Za glavno žensko vlogo je bafto prejela Cate Blanchett za vlogo dirigentke v filmu Tar. Nagrado je, kot piše dpa, prevzela s solzami v očeh in se ob tem zahvalila svoji materi in režiserju Toddu Fieldu ter poudarila, da je bilo leto 2022 izjemno leto za ženske.

wTgY4K1ztjY

7LO8G5O6QIU

hP5VI998b1I

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.