STA

 |  Politika

»RTV Slovenija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in postaja nerelevantna«

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kar so glede na podatke o njegovi gledanosti prepoznali tudi gledalci

Ena od številnih stavk za javno in neodvisno RTV Slovenija

Ena od številnih stavk za javno in neodvisno RTV Slovenija
© Janez Zalaznik

Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) le podaljšuje agonijo RTVS, opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije. Ustavno sodišče pozivajo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona.

V društvu novinarjev ugotavljajo, da je ustavno sodišče zadržalo člene, ki omogočajo operativno vzpostavitev novega modela vodenja in upravljanja. Ob tem so spomnili, da so se za uveljavitev novele zakona o RTVS zavzeli, ker so prepričani, da obstoječi model upravljanja ne omogoča strokovnega, neodvisnega in profesionalnega dela javnega medija. Prav imenovanje trenutne sestave tako programskega kot nadzornega sveta pa je "pokazalo vse možnosti za zlorabo sistema s strani vladajoče politike", so navedli.

"Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna radiotelevizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in postaja nerelevantna," opozarjajo v društvu. Prepričani so, da ohranjanje statusa quo, ki mu je odločitev ustavnega sodišča po njihovi oceni dodala le nova pravna tveganja, v nobenem primeru ne more biti ne v interesu države ne v interesu državljanov, še najmanj pa v interesu RTVS.

"Informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kar so glede na podatke o njegovi gledanosti prepoznali tudi gledalci. Ustvarjalci programov, ki stavkajo, so izpostavljeni nenehnim pritiskom nadrejenih."

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) 

V društvu pojasnjujejo, da spoštujejo pravno državo, zato spoštujejo tudi večinsko odločitev ustavnega sodišča, vsebinsko pa delijo stališča ustavnih sodnic v ločenih mnenjih. Obrazložitev sklepa jih ni prepričala in se ob njej sprašujejo, "ali ne bi moralo tudi ustavno sodišče v obrazložitvah dosegati določenih argumentacijskih standardov". Kot izhaja iz ločenih mnenj, bo začasno zadržanje povzročilo nove pravne zaplete in krizo vodenja RTV Slovenija, preprečitev katere naj bi bil velik razlog za zadržanje zakona, so zapisali v izjavi.

V društvu novinarjev so prepričani, da so nepopravljive posledice za RTV Slovenija že nastale, da nastajajo vsak dan in da bodo zaradi zadržanja zakona nastajale še naprej. "Informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kar so glede na podatke o njegovi gledanosti prepoznali tudi gledalci. Ustvarjalci programov, ki stavkajo, so izpostavljeni nenehnim pritiskom nadrejenih," so navedli. Ob tem so dodali, da so posebej zaskrbljeni za položaj novinarjev na RTV Slovenija, "ki se jim tako le podaljšuje agonija in svoje delo vse težje opravljajo". Odločitev bo tako imela tudi nepopravljive kadrovske posledice, menijo v društvu.

"Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna radiotelevizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled in postaja nerelevantna."

"Glede na to, da je zadržanje zakona dejstvo, lahko v tem trenutku ustavno sodišče le pozovemo, da nemudoma nadaljuje razpravo in se javno zaveže, do katerega datuma bo opravilo končno presojo ustavnosti zakona," so še dodali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.