STA

 |  Svet

WHO / Osnutek novega dokumenta ne vsebuje obveznega cepljenja

Minister za zdravje je poudaril, da vsi strahovi, ki se širijo, "da nam lahko kdorkoli ukaže, kaj moramo delati in moramo mi to brezpogojno upoštevati", ne držijo

Na ministrstvu za zdravje so predstavili osnutek novega dokumenta oz. instrumenta Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), katerega namen je izboljšati pripravljenost držav na morebitne nove pandemije in učinkovitost odziva nanje. Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da osnutek dokumenta ne vsebuje pozivov k uvedbi obveznega cepljenja.

Vodja službe za sodelovanje z WHO na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, sicer tudi predsednica izvršnega odbora WHO je na novinarski konferenci spomnila, da je pandemija covida-19 povzročila veliko zdravstveno krizo in terjala skoraj sedem milijonov smrtnih žrtev.

ncDTniVS23M

Ob tem se je po njenih besedah izkazalo, da mednarodni zdravstveni pravilnik iz leta 2005, ki naj bi urejal to področje, WHO ne daje dovolj kompetenc, prav tako v njem procesi za ravnanje v primeru tovrstnih pandemij niso dovolj dobro opredeljeni.

Opozorila je, da je pandemija za vse zdravstvene sisteme pomenila dodatne obremenitve, najbolj pa je prizadela revne države s šibkimi zdravstvenimi sistemi. Zato so maja 2020 sprejeli odločitev o ustanovitvi od držav in WHO neodvisne skupine, katere naloga je bila analiza stanja in priprava poročila.

Skupina je odkrila veliko pomanjkljivosti. Poleg dejstva, da se mednarodni zdravstveni pravilnik ne izvaja, kot bi se moral, je odkrila tudi velike neenakosti med državami v svetu.

Glede odziva na pandemijo covida-19 je analiza pokazala na pomanjkljivosti pri deljenju vzorcev patogenov, torej organizmov, ki povzročajo bolezni. Ko v neki državi odkrijejo tak organizem, ki bi potencialno lahko povzročil pandemijo, bi bilo pomembno, da je na voljo tudi drugim državam, da je denimo možno takoj začeti z razvojem cepiva, je poudarila.

Tudi informacije o novih različicah virusov so bile med državami deljene prepočasi, je dejala Vesna Kerstin Petrič.

"Tudi informacije o novih različicah virusov so bile med državami deljene prepočasi."

Vesna Kerstin Petrič,
Vodja službe za sodelovanje z WHO na ministrstvu za zdravje RS

Poročilo izpostavlja tudi problematiko zagotavljanja dostopnosti do zdravil, medicinskih pripomočkov in diagnostične opreme. Pri tem je spomnila na veliko zmedo na področju zaščitnih mask, kjer se je med pandemijo covida-19 tržilo veliko neustreznih produktov.

Poročilo kot problematično omenja tudi komunikacijo, kjer se je pokazala nepripravljenost in neznanje na globalni ravni, pa tudi zanemarjanje potenciala nevladnih organizacij, ki imajo pomembno vlogo, saj lahko dostopajo do ranljivih skupin.

WHO je zato decembra na izrednem zasedanju sprejela odločitev, da bo na globalni ravni sprejela nov mednarodni instrument, morda v obliki pogodbe ali pa konvencije, ki bo za države članice zavezujoč.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob tem poudaril, da nobena organizacija Slovenije ne more prisiliti v uvedbo obveznega cepljenja za katero koli obolenje, ki se pojavi kot epidemija. "Tako da vsi strahovi, ki se širijo, da nam lahko kdorkoli ukaže, kaj moramo delati in moramo mi to brezpogojno upoštevati, ne držijo," je poudaril.

Po besedah Vesne Kerstin Petrič je bilo ustanovljeno mednarodno pogajalsko telo, ki je pripravilo osnutek novega inštrumenta - ta je bil javnosti predstavljen 15. februarja - , osnutek pa bo nato predmet pogajanj.

Prvo poročilo pogajalskega telesa bo predvidoma predstavljeno na 76. zasedanju WHO v maju, pogajanja v pravem pomenu besede pa se bodo začela junija. Nov inštrument naj bi bil nato sprejet v prihodnjem letu, je dejala.

Po besedah ministra se bodo članice EU predvidoma poenotile. Tudi Slovenijo bo tako v pogajanjih predvidoma zastopala Evropska komisija.

"Tako da vsi strahovi, ki se širijo, da nam lahko kdorkoli ukaže, kaj moramo delati in moramo mi to brezpogojno upoštevati, ne držijo."

Danijel Bešič Loredan,
minister za zdravje RS

Z novim dokumentom želijo po besedah Vesne Kerstin Petrič zagotoviti večjo pripravljenost držav na pandemije ter enakost in učinkovitost pri odzivu nanje. Prav tako naj bi dokument naslovil pomen večje solidarnosti med revnimi in bogatimi državami. Zagotovil naj bi tudi boljšo koordinacijo in na znanstvenih dokazih utemeljen odziv, če pride do pandemije.

Dokument WHO naj bi upošteval zaščito človekovih pravic

Dokument bi lahko glede na osnutek države zavezal k takojšnjem obveščanju mednarodne skupnosti o novih ali spremenjenih patogenih ter k izmenjavi vzorcev in podatkov sekvencioniranja. Osnutek daje pomen tudi solidarnosti tistih držav, ki imajo opremo in zdravila, do držav, ki tega nimajo, pa tudi enotnim standardom kakovosti ter pravočasne in enake dostopnosti do medicinskih tehnologij.

Osnutek dokumenta predvideva tudi, da bi WHO skrbela za globalno dobavno verigo in logistično mrežo za podporo državam v primeru pandemije, pa tudi vzpostavitev novega telesa upravljanja, ki bi skrbelo za izvajanje novega mednarodnega instrumenta, in posvetovalnega telesa, v katerega se lahko vključijo tudi mednarodne organizacije.

Ob tem je Vesna Kerstin Petrič poudarila, da je v osnutku dokumenta jasno zapisano, da se v mednarodni in nacionalni zakonodaji in v vseh ukrepih upošteva zaščita človekovih pravic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.