Uredništvo

 |  Politika

»Če sledimo tej logiki, priporočam legalizacijo ureditve z najvišjim donosom: suženjstvo«

IZJAVA DNEVA

"Solidarnost je najpomembnejše družbeno vezivno tkivo, merilo blagostanja države pa je deprivilegirani sloj, ne število bogatih, ki prisegajo na fevdalno logiko: le z nizkimi plačami je lahko gospodarstvo dobičkonosno. Če sledimo tej logiki, priporočam legalizacijo ureditve z najvišjim donosom: suženjstvo."

"In potem je tu še tista obscena manipulacija, češ da se je z dvigom minimalne plače porušila lestvica. Minimalca bi morali torej ohraniti na prejšnji ravni zaradi hierarhije, zato, da bi se tisti, ki dobi trideset evrov več, počutil zadovoljnega, ker je na boljšem od onega nižje? Naj se veselim, da je mojemu sosedu slabše kot meni in mi bo dvig njegove plače vzel to veselje? V resnici se je razkrilo nekaj drugega: ljudi na robu je še veliko več kot 'samo' tistih, ki so zdaj dobili povišano plačo, tudi plačni razred nad njihovim ne zagotavlja kaj več kot minimum. Slovenija je po osamosvojitvi skokovito skrčila srednji sloj in povečala obseg nižjih slojev, in to ne v kakšnem dolgotrajnem procesu, ampak z do dne natančnimi točkami na časovnici sprejemanja plenilske zakonodaje s področja denacionalizacije, privatizacije in odpravljanja delavskih pravic, ki jo je diktirala politična, gospodarska in finančna elita. Ljudje, katerih imena in priimke nadvse dobro poznamo, tu so, med nami, polnih žepov, polni sebe. Še naprej glasni."

(Novinarka Tanja Lesničar Pučko v Dnevnkovi kolumni o tem, da naj bi minimalna plača zagotavljala minimalno, a še dostojno preživetje)

Protest sindikatov pred nekaj leti

Protest sindikatov pred nekaj leti
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.