STA

 |  Svet

Zelenski / »Napad na Herson ni imel nobenega vojaškega namena«

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro obsodil rusko obstreljevanje mesta Herson na jugu Ukrajine, v katerem je bilo v torek ubitih najmanj šest ljudi, še vsaj 12 pa je bilo ranjenih

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro obsodil rusko obstreljevanje mesta Herson na jugu Ukrajine, v katerem je bilo v torek ubitih najmanj šest ljudi, še vsaj 12 pa je bilo ranjenih. Tarči obstreljevanja naj bi bila stanovanjsko naselje in avtobusna postaja, Zelenski pa je opozoril, da napad ni imel nobenega vojaškega namena.

"Ta ruski napad ni imel nobenega vojaškega namena, tako kot tisoče podobnih napadov, ki so pravo sporočilo Rusije svetu," je dejal Zelenski in med drugim obsodil rusko obstreljevanje stanovanjskih sosesk, šol, lekarn, bolnišnic, avtobusnih postajališč in elektrarn, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prepričan je, da bosta ukrajinska obveščevalna služba in vojska našli odgovorne za napade na Herson in druga ukrajinska mesta. "Napadalec bo postavljen na svoje mesto. S tem pa bomo dokazali pomen človečnosti, Ustanovne listine Združenih narodov in pravice vsakega človeka, da živi svobodno in varno pred terorjem in agresijo," je poudaril.

"Napadalec bo postavljen na svoje mesto. S tem pa bomo dokazali pomen človečnosti, Ustanovne listine Združenih narodov in pravice vsakega človeka, da živi svobodno in varno pred terorjem in agresijo."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

"Delamo tudi vse na tem, da bi v regijah Doneck in Lugansk odbili sovražnikove napade, ki jim kljub njihovim velikim izgubam ni videti konca," je še dodal.

Po poročanju visokega komisarja ZN za človekove pravice Volkerja Türka je v invaziji v Ukrajini doslej umrlo že 8006 civilistov, skoraj 12.300 pa je bilo ranjenih. Ob tem je opozoril, da je dejansko število žrtev zagotovo bistveno višje.

Največ žrtev je bilo dokumentiranih v mestu Mariupolj, in sicer okoli 2000, je sporočila Matilda Bogner, vodja delegacije ZN za človekove pravice v Ukrajini. Njena delegacija je sicer dokumentirala številne kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava, vključno z mučenjem, uboji in spolnim nasiljem v Ukrajini.

"Vsak dan, ko se kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava nadaljujejo, je težje najti pot do miru," je opozoril Türk in hkrati pozval k večjim prizadevanjem, da bi kršitelji človekovih pravic za svoja dejanja odgovarjali.

JBPDAqKW1wI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.