STA

 |  Svet

Kitajski visoki diplomat / »Rusija in Kitajska ostajata zavezani multipolarnemu svetu« 

Kitajski visoki diplomat Wang Yi se je v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ocenil, da se odnosi med državama po zaslugi predsednikov obeh držav razvijajo zelo dinamično

Kitajski visoki diplomat Wang Yi

Kitajski visoki diplomat Wang Yi
© Flickr

Kitajski visoki diplomat Wang Yi se je danes v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ocenil, da se odnosi med državama po zaslugi predsednikov obeh držav razvijajo zelo dinamično. Osrednja tema obiska je vojna v Ukrajini, v Kremlju pa so potrdili, da se bo Wang sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Rusija in Kitajska ostajata zavezani multipolarnemu svetu brez hegemonov," je dejal Wang in dodal, da si bo še naprej prizadeval za krepitev in poglobitev odnosov med Moskvo in Pekingom. Pričakuje tudi, da bosta danes državi sklenili nove sporazume.

Wang se je že sestal s sekretarjem ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolajem Patruševom, tekom dneva pa ga bo gostil tudi Putin, poroča britanski BBC.

Do obiska kitajskega visokega diplomata prihaja tik pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino. Ta bo tudi osrednja tema današnjega obiska, saj Wang med drugim načrtuje, da se bo seznanil s stališči Rusije do kitajske mirovne pobude za končanje vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta. V luči tega se je Peking nedavno zavezal, da bo v petek, na obletnico invazije, objavil predlog za iskanje politične rešitve za končanje vojne. Zahod je zaskrbljen predvsem zaradi morebitne kitajske vojaške podpore ruski ofenzivi v Ukrajini.

MAAMN4kyKnY

YOlPzA4SfrY

wfAoBglyJbI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.