Stanka Prodnik

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Ko je Janez Janša malce nepripravljen na spretno vrtanje Uroša Slaka

"Leto bumerangov in zarečenega kruha"

Izpraševalec Uroš Slak in gost Janez Janša v oddaji 24ur Zvečer

Izpraševalec Uroš Slak in gost Janez Janša v oddaji 24ur Zvečer
© POP TV

Uroša Slaka sicer ne štejemo med avtorje dobrih intervjujev, ker mu skozi vprašanja tako izrazito tolčejo njegova ideološka prepričanja, sploh ko gre za stranko Levica, ki je zanj pač nekaj vsaj tako nevarnega kot kitajska komunistična partija ali Putinov dvor. A ko gre za predsednika SDS Janeza Janšo, nas vsaj vsakič drugič kar navduši. Ker ga res praviloma tako spretno vodi, da Janša vedno znova zaide v kakšno slepo ulico – razkrije kaj, česar niti pod razno ni hotel, ali pa zapade v neki čuden humor, ki sicer zelo verjetno zabava trume njegovih privržencev – kar vidimo jih, kako so se v ponedeljek hahljali njegovim »šalam« o zajcu na ražnju.

Zajčje šale Janeza Janše sicer izhajajo iz šale nekdanjega premiera Marjana Šarca, da ne bodo kurili žara, medtem ko zajec še teka po polju. Dobro, Šarčeva šala je še danes kar smešna, ker jo Šarec, profi šaljivec, zna izreči kot šalo. Janša je – sledeč kitajskemu horoskopu, po katerem je 2023 leto zajca – že na obletnici stranke izrekel, da bo letos v Sloveniji »leto zajca na žaru«, zajec pa naj bi bila kar ta koalicija. »Sem že videl zajca na žaru, nisem pa še videl zajca, ki bi si sam zakuril ogenj pod sabo,« se je trudil biti zabaven Janša. A je tudi to šalo izrekel s toliko trpkosti v glasu, gorko in nesrečno, da ni bilo prav nič zabavno.

Janša pa se je med šalami, med katerimi si je bil sam vidno všeč, vseeno sprostil, tako da ga je Slaku uspelo ujeti malce nepripravljenega z vprašanjem, ali se z Anžetom Logarjem dogovarjata o tem, kako ustanoviti »neodvisno« Logarjevo stranko. Janša je hecno in neprepričljivo ponavljal, da so vse opcije odprte. A če bi se slišal, tako kot smo ga mi, bi vedel, da to ni bil odgovor, ki ne pove ničesar, kar je hotel doseči – ampak je bila to potrditev. Da, bomo videli, opcija je tudi to, da Logar ustanovi stranko, pa da se tako vrnemo na oblast – to je dejansko odgovoril Janša, ko je rekel, da so vse opcije odprte. Vse je priznal: da je oddaljitev Logarja od stranke pač eden od načrtov, da se torej Logar ne osamosvaja, kot ta spretno prodaja. To je res velika zmaga Uroša Slaka – če malce pretiravamo, bi lahko rekli, da je v tej točki Janšo kot pašteto namazal na kruh.

Janša je seveda poskušal v svojem nastopu pokazati, kako ima Golobova vlada zdaj, ko so tri stranke na oblasti, do protestov enak odnos, kot ga je imel sam – in v tem grmu naj bi tičal tisti zajec. Kar pa je res grobo podtikanje. Ker če bi bilo to res, bi Golobova vlada oblekla policiste v bojno opremo, postavljala ograje, pred vlado postavila kordon robokopov in zagradila celo ulico, policija pa bi protestnike priložnostno špricala s solzivcem in jih sem pa tja malce odvažala na policijsko postajo v Mostah, jim izdajala plačilne naloge ter jih popisovala. A prav nič od tega se ne dogaja. Seveda nobena vlada ni vesela protestov, a saj nihče ni trdil, da se vlade protestov veselijo. Razlika je v tem, ali so vlade nasilne do ljudi. In Janševa je bila prekleto nasilna, Golobova pa ni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.