|  Svet

Mednarodna zveza novinarjev suspendirala rusko organizacijo

Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je IFJ opravila preiskavo delovanja ruske organizacije od začetka vojne v Ukrajini in ustanovitve podružnic ruske zveze v priključenih ukrajinskih regijah

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovarja na novinarska vprašanja

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovarja na novinarska vprašanja
© www.kremlin.ru

Mednarodna zveza novinarjev (IFJ) je v sredo suspendirala zvezo novinarjev Rusije (RUJ) zaradi delovanja v nasprotju z načeli zveze. Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je IFJ opravila preiskavo delovanja ruske organizacije od začetka vojne v Ukrajini in ustanovitve podružnic ruske zveze v priključenih ukrajinskih regijah, je sporočila IFJ.

"IFJ je organizacija, ki temelji na mednarodni solidarnosti, načelih sodelovanja med sindikati članicami in spoštovanju pravic vseh novinarjev. Dejanja zveze ruskih novinarjev, ki je ustanovila štiri podružnice v priključenih ukrajinskih regijah, so očitno razbila to solidarnost in zasejala delitve med sestrskimi organizacijami," je dejala predsednica IFJ Dominique Pradalie.

"IFJ je organizacija, ki temelji na mednarodni solidarnosti, načelih sodelovanja med sindikati članicami in spoštovanju pravic vseh novinarjev. Dejanja zveze ruskih novinarjev, ki je ustanovila štiri podružnice v priključenih ukrajinskih regijah, so očitno razbila to solidarnost in zasejala delitve med sestrskimi organizacijami."

Dominique Pradalie,
predsednica IFJ

Članstvo RUJ je bilo suspendirano po glasovanju izvršnega odbora. Gre za najostrejšo sankcijo v okviru pristojnosti odbora, sprejeta pa je bila zaradi delovanja v nasprotju z načeli te mednarodne zveze novinarjev. RUJ se lahko zoper odločitev pritoži.

V skladu s pravili IFJ lahko končno odločitev o izključitvi podružnice sprejme le kongres zveze.

"Nekateri pravijo, da bi morali ukrepati hitreje. Za nas je pomembno predvsem to, da smo delovali strogo v skladu z našimi pravili in ustavo, ki zagotavlja, da nobena članica ni podvržena samovoljnim zlorabam moči. Prejeli smo pritožbo, jo preiskali in na podlagi dejstev ukrepali tako, da smo RUJ izključili," je dodala Pradalie.

"Nekateri pravijo, da bi morali ukrepati hitreje. Za nas je pomembno predvsem to, da smo delovali strogo v skladu z našimi pravili in ustavo, ki zagotavlja, da nobena članica ni podvržena samovoljnim zlorabam moči. Prejeli smo pritožbo, jo preiskali in na podlagi dejstev ukrepali tako, da smo RUJ izključili."

Dominique Pradalie,
predsednica IFJ

Poudarila je, da bo sedaj potrebno iskati načine, kako še naprej podpirati neodvisne novinarje v Rusiji, zagotavljati solidarnost dvema ukrajinskima članicama ter sodelovati s štirimi članicami, ki so napovedale izstop iz IFJ.

V začetku meseca so namreč novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije napovedali izstop iz IFJ, ki ji med drugim očitajo pomanjkanje transparentnosti in premalo strogo držo do Rusije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.