|  Kultura

Film tedna / Illyricvm

Zgodovinska drama, v kateri nam hrvaški režiser skozi oči mladega Ilira prikaže neusmiljen arhaični svet, ki nam je bliže, kot bi pričakovali

© Kinorama

V Kinodvoru bo 27. februarja ob 20.00 premiera zgodovinske drame Illyricvm, v kateri nam hrvaški režiser skozi oči mladega Ilira prikaže neusmiljen arhaični svet, ki nam je bliže, kot bi pričakovali. Gre za prvi film z dialogi v ilirščini, starodavnem jeziku, ki ga nihče več ne govori in o katerem vemo zelo malo, saj nimamo ohranjenih besedil. Po projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe.

Leta 37 pr. n. št. se mladi Ilir Volsus pridruži rimski enoti, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. Skozi oči tega za Rimljane primitivnega barbara spremljamo arhaičen, čustven svet čudnih, brutalnih zakonov in običajev, ki so našemu sodobnemu svetu podobni bolj, kot bi sprva pričakovali

"Osebna strast ter zanimanje za zgodovino, arheologijo, genetiko in antropologijo sta me spodbudila k razmisleku o lastni identiteti, pa tudi o identiteti širše skupnosti, ki ji pripadam. Film je nastal iz radovednosti: v čem se razlikujemo od ljudi, ki so naseljevali balkanski prostor pred dvema tisočletjema, in v čem smo jim podobni? Koliko njihove miselnosti in kulture smo podedovali – če sploh kaj? Skušal sem obuditi naše (po vsem sodeč) sorodnike: njihove strahove, upe, sovraštva in ljubezni. Namen filma je gledalcu ponuditi izkušnjo potovanja skozi čas; omogočiti mu skoraj dokumentaren vpogled v zgodovinsko, civilizacijsko in kulturno oddaljene posameznike in skupnosti, ki pa so nam geografsko in občečloveško blizu. Že od začetka je bilo jasno, da nočemo posneti fantazijskega akcijskega spektakla, ampak smo se namesto tega odločili za naturalističen pristop in ustvarili zgodovinsko dramo nekoliko počasnejšega tempa, utemeljeno na znanstvenih dejstvih," je zapisal režiser.

Liki filma govorijo v avtentičnih jezikih – latinščini in ilirščini, ki so jo za potrebe filma skonstruirali, saj o tem starodavnem jeziku nimamo nikakršnih zgodovinskih virov. Ključno vlogo je pri tem odigral hrvaški strokovnjak za indoevropske jezike Ranko Matasović. Z njegovo pomočjo je za potrebe Illyricvma tako nastal jezik s svojimi besedami, slovnico in drugimi jezikovnimi pravili, za katerega lahko na podlagi znanstvenih metod sklepamo, da je približno tako zvenel. 

Simon Bogojević Narath je prvak hrvaškega animiranega filma. Režira, animira in producira animirane in eksperimentalne filme, za katere je prejel številna priznanja in nagrade. Njegov film Morana je bil nagrajen na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju, film Levijatan pa na mednarodnem festivalu kratkometražnega filma v Clermont-Ferrandu. Illyricvm je njegov prvi celovečerni igrani film in tudi prvi igrani film o Ilirih nasploh.

07f8x7tsEJw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.