Uredništvo

 |  Politika

»Smo ena redkih držav sveta s kompletnim civilnim jedrskim programom«

IZJAVA DNEVA

"Slovenija lahko zavezništvu ponudi veliko in mu je že tudi nudila. Znani smo kot država z nišno zmogljivostjo, ko gre za RKBO, torej za radiološko, kemično in biološko zaščito. To so specializirane enote, ki jih imamo tudi zato, ker smo ena redkih držav sveta s kompletnim civilnim jedrskim programom. In te enote so v okviru zavezništva vedno zelo zaželene. Slovenija je prepoznana kot država, ki ima veliko vedenja iz gorskega bojevanja, zato je tudi Natov center odličnosti tega bojevanja v Sloveniji. V okviru Natove operacije Kfor na Kosovu smo prepoznani kot ena ključnih sodelujočih zaveznic, ki situacijo na terenu pozna. Slovenija sodeluje še v drugih operacijah in misijah. Sedaj v Latviji v okviru bataljonske bojne skupine naši vojaki zagotavljajo ognjeno podporo s havbicami 155 milimetrov."

(Dr. Andrej Benedejčič, svetovalec premierja Roberta Goloba za nacionalno in mednarodno varnostno politiko, o tem, kaj lahko Slovenija ponudi Natu; v intervjuju za časnik Večer)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.