DK, STA

 |  Kultura

Fabula / Kako sence preteklega vplivajo na našo sodobnost?

Na festivalu se bo predstavila tudi Bernardine Evaristo, prva temnopolta avtorica, ki je leta 2019 prejela britansko literarno nagrado booker

Bernardine Evaristo bo na festivalu predstavila knjigo Manifest: nikdar odnehati.

Bernardine Evaristo bo na festivalu predstavila knjigo Manifest: nikdar odnehati.
© Facebook

Med 1. in 31. marcem bo v Ljubljani potekal 20. Festival Literature sveta - Fabula, ki bo pod okriljem založbe Beletrina v koprudukciji s Cankarjevim domom in več partnerji na različnih prizoriščih ponudil niz različnih dogodkov. Izhodišče fokusa festivala bo po besedah organizatorjev usmerjeno v vprašanje preteklega, kaj se lahko (in česa se nismo) naučili prav na primeru preteklosti – kako sence preteklega vplivajo na našo sodobnost in kakšne nauke nam sporočajo na naši poti v prihodnost. Festivalski slogan (re)konstrukcije spomina bo v svojem dogajanju združil mednarodno uveljavljene avtorje ter avtorice, ki trenutno veljajo za najboljše tako v svojih državah kot v svetovnem merilu.

Festival bo odprla priznana ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ki bo 3. marca ob 20.00 v Cankarjevem domu predstavila roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa, v katerem odpre vprašanje socialnega in spolnega zatiranja žensk.

Med uveljavljenimi avtorji s samosvojimi in intrigantnimi glasovi bodo po ukrajinski avtorici gostili romunsko pisateljico Tatiano Tibuleac z romanom Stekleni vrt, slovitega portugalskega pisatelja Joseja Luisa Peixota z delom Mestece, madžarskega pisatelja Lsszla Krasznahorkaija, ki se bo tokrat predstavil z romanesknim prvencem Satanov tango, ter britansko avtorico Bernardine Evaristo s knjigo Manifest: nikdar odnehati.

V programu Hub, s katerim posebno pozornost namenijo mlademu avtorju oz. avtorici bodo gostili obetavno špansko avtorico Cristino Morales z Bojevniki, v humanističnem programu Fabula v teoriji pa bo z Bernardine Evaristo nastopil italijanski pisatelj Antonio Scurati, ki se bo večera v živo udeležil prek video povezave.

Festival bo odprla priznana ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko, ki bo 3. marca v Cankarjevem domu predstavila roman Terenske raziskave ukrajinskega seksa, v katerem odpre vprašanje socialnega in spolnega zatiranja žensk.

Poleg osrednjega programa se obeta bogat spremljevalni, ki poleg že omenjene Fabule v teoriji in Hub zajema več projektov z različnih področij. Tako bodo v sodelovanju z Društvom slovenskih literarnih kritikov predstavili izbor sedmih slovenskih avtorjev, več dogodkov, med drugim delavnice kreativnega pisanja v sodelovanju z Vodnikovo domačijo pripravljajo v sklopu programa Mlada Fabula. Ker želijo nagovoriti vse starostne skupine, so se letos povezali z ljubljanskimi domovi za starostnike, ki jim bodo ponudili bralne matineje.

V okviru programa Fabula izven literature bodo v DobriVagi odprli razstavo Matije Medveda, na področju gledališča bodo sodelovali z AGRFT, Mini teatrom in ljubljansko Dramo, kjer se bo tudi sklenilo festivalsko dogajanje z bralnimi interpretaciji iz žepnic v izvedbi igralcev ansambla.

Novo instalacijo Napiši svojo fabulo bodo letos postavili v Cukrarnii in obenem spomnil na instalacijo, ki stoji na vrtu Društva slovenskih pisateljev.

Vsi festivalski dogodki bodo brezplačni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.