Uredništvo

 |  Politika

Marcel Štefančič / »Logar ima visoko podporo, ker nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti.«

Voditelj ukinjenega Studia City in novinar Mladine je komentiral nedavno raziskavo javnega mnenja. Najbolj priljubljen politik v državi naj bi namreč bil Anže Logar, poraženi "neodvisni" kandidat SDS za predsednika republike. Štefančič je opozoril, da ga desnica trži kot "sprejemljivega Janeza Janšo". 

Marcel Štefančič, jr. v Popkastu

Marcel Štefančič, jr. v Popkastu
© 24ur.com / Pop TV

Marcel Štefančič, jr., novinar Mladine in voditelj ukinjene TV oddaje Studio City, je za Popkast, podkast Pop TV, ki je v celoti na voljo na tem spletnem mestu, spregovoril o razlogih za padec podpore Golobove vlad, opozicijski taktiki Janeza Janše in Anžeta Logarja, političnem sobivanju Nataše Pirc Musar in njene bodoče svetovalke Tatjane Bobnar ter hipokriziji Pahorjeve dobrodelne prodaje katrce. Z Marcelom Štefančičem se pogovarjala novinarja Metka Majer in Anže Božič.

"Slovenci ne uživajo v oblasti, ki uživa na oblasti. Slovenci uživajo, ko imajo na oblasti duhovnika. Nekoga, ki deluje kot duhovnik. Zato so imeli tako radi Janeza Drnovška in je toliko časa zdržal na oblasti," je v Popkastu dejal Štefančič in dodal, da najšibkejši člen vlade s"amoobčutek vladajočih, da so simpatični". 

"Če razgrnemo številke, ki jih kaže Mediana, dobimo resnične ljudi. Ti pa pravijo, jaz želim imeti zdravnika zdaj. Ne čez pet let. Jaz bi hotel imeti višjo plačo zdaj, ne pa čez tri leta."

Marcel Štefančič, jr. o padcu podpore Golobovi vladi

"Mi smo simpatični, ker smo vas osvobodili Janševe vlade. Ampak v Sloveniji ta simpatičnost izgine. Tega je konec v hipu, ko se pojavijo problemi. Takrat je medenih tednov konec. In tega je konec že lep čas," je poudaril Štefančič, sicer magister filozofije in dvakratni dobitnik Rožančeve nagrade, najvišjega domačega esejističnega priznanja v Sloveniji. 

Novinarja Metka Majer in Anže Božič ter njun gost Marcel Štefančič, jr.

Novinarja Metka Majer in Anže Božič ter njun gost Marcel Štefančič, jr.
© 24ur.com / Pop TV

"Ne moreš se, ko prideš na oblast, delati, da v tej oblasti uživaš. Ne moreš se delati, da plešeš, da se ljubiš in se imaš fino. Zato, ker pri ljudeh ustvarjaš vtis, da se ukvarjaš sam s sabo. Da je tebi lepo, medtem ko se z njihovimi problemi ne ukvarjaš. Pri ljudeh to slej ko prej deluje arogantno," je izpostavil. 

Novinarja sta Štefančiča prosila za komentar zadnje javnomnenjske ankete, ki jo je Mediana izvedla za Pop TV. Slednja je namreč izmerila, da je Golobovi vladi podpora prvič po oblikovanju padla pod polovico volilnega telesa. "Če razgrnemo številke, ki jih kaže Mediana, dobimo resnične ljudi. Ti pa pravijo, jaz želim imeti zdravnika zdaj. Ne čez pet let. Jaz bi hotel imeti višjo plačo zdaj, ne pa čez tri leta," je dejal sogovornik. 

Štefančič je ocenil tudi domnevno priljubljenost Anžeta Logarja, vidnega člana stranke SDS in poraženega kandidata za predsednika republike. Logar je namreč po prej omenjeni javnomnenjski anketi v samem vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov, pred predsednico republike Natašo Pirc Musar in predsednikom vlade Robertom Golobom. Štefančič je dejalo, da se pri njem ponavlja "sindrom evropskih poslancev", ko politična pasivnost pri volivcih postane politikova prednost. "Ni te tu, se ne oglašaš, ampak imaš visoko podporo. To se dogaja Logarju. Nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti. Nihče pa ne ve čisto zares, s čim se ukvarja," je odgovoril. 

"Ni te tu, se ne oglašaš, ampak imaš visoko podporo. To se dogaja Logarju. Nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti. Nihče pa ne ve čisto zares, s čim se ukvarja."

Marcel Štefančič, jr. o Anžetu Logarju

"Logarja tržijo kot sprejemljivega Janeza Janšo. Kot mehkega Janeza Janšo. Ampak on se je kot minister v prejšnji vladi z vsem strinjal. Sodeloval je pri odločitvah, nikoli ni rekel ne," je poudaril Štefančič in politično korist pri tem pripisal obema politikoma. Prvak SDS bi z novim političnim projektom lahko znova sestavljal vlado, medtem ko se Logar lahko distancira od najbolj ostrih politik in potez svojega političnega šefa.

Komentiral pa je tudi zdaj že nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki je pred kratkim na javni dražbi prodal svoj avto, tako imenovano katrco, izkupiček pa namenil v dobrodelne namene. "On je bil premier. Imel je moč. Kot predsednik vlade bi lahko za otroke z rakom namenil milijone. Pa se je raje oprijel neoliberalnih politik, ki so denar spravljale stran od zdravstva. In od otrok z rakom," je sklenil Marcel Štefančič, ki je razkril, da zadnje čaje raje kot nacionalko prižge Pop TV

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.