STA

 |  Svet

Talibani naj bi ubili regionalnega poveljnika Islamske države

Lansko poročilo Varnostnega sveta ZN je Karija Fateha opisalo kot ključnega poveljnika, zadolženega za vojaške operacije na območju Indije, Irana in Srednje Azije

Talibanske sile so v nedeljo zvečer v Afganistanu ubile regionalnega poveljnika skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) Karija Fateha, je v ponedeljek sporočil talibanski predstavnik. Lansko poročilo Varnostnega sveta ZN je Fateha opisalo kot ključnega poveljnika, zadolženega za vojaške operacije na območju Indije, Irana in Srednje Azije.

"Fateh je neposredno vodil nedavne operacije v Kabulu, vključno z napadi na diplomatska predstavništva, mošeje in druge cilje," je pojasnil Zabihulah Mudžahid in dodal, da je bil v nedeljski operaciji ubit še en pripadnik IS.

V poročilu Varnostnega sveta Združenih narodov julija 2022 je bil Fateh opisan kot ključni poveljnik IS, zadolžen za vojaške operacije na območju, ki obsega Indijo, Iran in Srednjo Azijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Fateh je neposredno vodil nedavne operacije v Kabulu, vključno z napadi na diplomatska predstavništva, mošeje in druge cilje."

Zabihulah Mudžahid

Talibani trdijo, da so se od njihove vrnitve na oblast avgusta 2021 varnostne razmere v Afganistanu izboljšale, vendar so teroristični napadi v državi odtlej zahtevali že več sto življenj. V zadnjih mesecih je bilo v državi izvedenih več napadov, odgovornost za večino teh pa je prevzela IS, ki trenutno predstavlja največji varnostni izziv talibanski vladi.

IS je med drugim prevzela odgovornost za bombni napad septembra lani, v katerem sta bila ubita dva uslužbenca ruskega veleposlaništva, 12. decembra lani pa je IS izvedla napad na hotel v Kabulu, v katerem je bilo ranjenih pet kitajskih državljanov.

Prav tako je prevzela odgovornost za januarski samomorilski napad blizu zunanjega ministrstva v Kabulu, v katerem je bilo ubitih deset ljudi. Svoje napade IS sicer osredotoča predvsem na tujce, verske manjšine in vladne ustanove.

IT7lJijImY0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.