STA

 |  Svet

Finančna pomoč / ZDA Ukrajini dodatnih 1,25 milijarde dolarjev

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je najavila sprostitev dodatne gospodarske pomoči za Ukrajino 

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen
© Wikimedia Commons

Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je v ponedeljek nenapovedano obiskala Kijev, kjer je najavila sprostitev dodatne gospodarske pomoči za Ukrajino v vrednosti 1,25 milijarde dolarjev. To je prvi sveženj iz deset milijard dolarjev vrednega paketa finančne pomoči Ukrajini, ki ga je konec lanskega leta potrdil zvezni kongres v Washingtonu.

Yellen je v pogovoru z ukrajinskem predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu ponovila to, kar je predsednik ZDA Joe Biden že večkrat povedal, med drugim prejšnji teden na obisku Kijeva. ZDA bodo Ukrajini stale ob strani, dokler bo to potrebno, je sporočilo ameriško ministrstvo za finance.

Po navedbah Kijeva se je Zelenski zahvalil ZDA za trajno podporo od začetka ruske invazije februarja lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. ZDA so Ukrajini v zadnjem letu namreč že namenile 13 milijard dolarjev gospodarske pomoči.

Biden je Ukrajini obljubil tudi dodatno vojaško pomoč v višini do 460 milijonov dolarjev. S tem je skupna vojaška, finančna in humanitarna pomoč ZDA Ukrajini v zadnjem letu narasla na 50 milijard dolarjev.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni se je prav tako v ponedeljek po telefonu pogovarjal z načelnikom štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, generalom Markom Milleyjem. Zalužni je v tem pogovoru poudaril, da Ukrajina nujno potrebuje ameriška bojna letala F-16, do česar pa Washington še naprej ostaja zadržan.

ToMjdyxCUeo

RbCse4TyJQM

HW9ytpqnKSg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.