IK, STA

 |  Družba

»Namesto da bi se novinar ukvarjal s svojim delom, mora čas preživljati na sodišču«

Strateške SLAPP tožbe so grožnja demokraciji

Strateške t. i. SLAPP tožbe zoper družbeno izpostavljene posameznike so grožnja demokraciji, so na današnjem dogodku v organizaciji Transparency International Slovenija ugotavljali sogovorniki. Zavzemajo se za osnovanje opornih točk za oblikovanje direktiv in posledično zakonodaje, ki se pripravlja tudi na ravni EU.

Strateške, t. i. SLAPP tožbe so namenjene izključno temu, da se osebe - velikokrat novinarje in aktiviste - podvrže dolgotrajnemu finančnemu izčrpavanju , poudarja strokovna sodelavka Transparency International Nina Trček. Tovrstne tožbe so uperjene tudi zoper aktivistične organizacije, žvižgače in znanstvenike, kar je bilo še posebej izrazito v obdobju epidemije, so ugotavljali na dogodku z naslovom Strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti: kako nanje strateško odgovoriti?

Na portalu Oštro so v analizo zajeli 183 tožb 14 medijev, s katerimi so dosegli dogovor o sodelovanju. Ugotovili so, da je med temi tožbami kar 40 odstotkov tožb SLAPP, kar je velik delež, ocenjuje novinarka in urednica portala Oštro Klara Škrinjar. Ker nimajo podatkov o vseh tožbah, s katerimi se soočajo mediji v Sloveniji, Škrinjar predvideva, da je tovrstnih tožb še več.

Za tovrstne tožbe je značilno, da jih vlagajo vplivni posamezniki, katerih namen je utišanje kritičnega govora, izpostavlja Škrinjar. Te tožbe tudi nimajo utemeljene pravne podlage, oz. je ta izrazito neutemeljena. Odškodninski zahtevek novinarja obremenjuje tudi psihično in časovno. "Namesto da bi se novinar ukvarjal s svojim delom, preiskoval nove zgodbe, mora čas preživljati na sodišču," je dejala. Preko 60 odstotkov tožb je vloženih na kazenski pravni podlagi, med očitanimi kaznivimi dejanji pa prevladuje obrekovanje. Značilno je tudi, da večino tožb vložijo fizične osebe, tožene osebe pa so najpogosteje posamezni novinarji in ne medijske hiše, našteva Škrinjar. Poleg porasta SLAPP tožb pa opažajo tudi rast zahtevanih odškodninskih zneskov, ti so v analizi 80 tožb presegli 40 milijonov evrov.

"Če imaš sredstva, je to zelo lahko zlorabiti. Najameš odvetnika in potem se ta postopek vleče in vleče, oseba na drugi strani pa nima dohodkov, da bi se lahko uspešno branila."

Nina Trček,
strokovna sodelavka Transparency International

Porast teh tožb Trček pripisuje tudi temu, da se ljudje vedno bolj zavedajo, da imajo to možnost. "Če imaš sredstva, je to zelo lahko zlorabiti. Najameš odvetnika in potem se ta postopek vleče in vleče, oseba na drugi strani pa nima dohodkov, da bi se lahko uspešno branila," je dejala. Poudarja, da je pri naslavljanju problematike SLAPP tožb pomembno sodelovanje novinarjev in pravnikov. Novinarji so namreč v našem prostoru največkrat tarče teh tožb, po drugi strani pa gre za pravno zadevo, v kateri bo potrebno spreminjanje zakonodaje, poudarja.

SLAPP tožbe so v EU čedalje bolj pogoste

Pojav SLAPP tožb je čedalje bolj pogost v EU, zato je Evropska komisija pripravila predlog za zaščito toženih oseb in odvračalni učinek. Torej, da bi se tožniki zaradi procesnih jamstev težje odločali za vložitev takih tožb. Uvedli bi denimo plačilo varščine, ki bi pokrila vse stroške toženca, v kolikor bi se izkazalo, da gre za SLAPP tožbo, sodnik pa bi lahko ob sumu, da gre za tovrstno tožbo, zadevo zavrnil že zgodaj v postopku, pojasnjuje sekretar na uradu za mednarodno sodelovanje ministrstva za pravosodje Jurij Mesec.

"Uvedli bi denimo plačilo varščine, ki bi pokrila vse stroške toženca, v kolikor bi se izkazalo, da gre za SLAPP tožbo, sodnik pa bi lahko ob sumu, da gre za tovrstno tožbo, zadevo zavrnil že zgodaj v postopku."

Jurij Mesec,
sekretar na uradu za mednarodno sodelovanje ministrstva za pravosodje

Mesec izpostavlja, da bodo pogajanja na ravni sveta EU predvidoma zaključena do poletja, potem sledijo pogajanja z evropskim parlamentom, nato pa imajo države članice na voljo dve leti za implementacijo novih pravil v svojo zakonodajo.

"Ta rok se iz različnih razlogov ne upošteva vedno, zato ne pričakujem, da bo do implementacije prišlo v bližnji prihodnosti," je dejala Trček. Novinarjem in ostalim zato svetuje, da poskušajo uporabiti že obstoječa orodja v zakonu o pravdnem postopku.

Škrinjar meni, da nas za neodvisno poročanje ne sme biti strah, v kolikor novinarji zasledujejo novinarske standarde in načela, javni interes ter delo opravljajo strogo profesionalno in kakovostno.

Svobodno novinarstvo je del zdrave demokracije

Svobodno novinarstvo je del zdrave demokracije in ga na Nizozemskem razumejo kot prioriteto, je poudaril veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji Johan Verboom. Nizozemska si zato prizadeva za uveljavitev zakonodaje na področju EU, saj ko novinarji nimajo časa opravljati svojega dela, to pomeni trohnenje demokracije. Na Nizozemskem novinarje celo spodbujajo, da raziskujejo zgodbe, saj so tako politiki prisiljeni ukrepati, je poudaril.

Tudi zato je veleposlaništvo kraljevine Nizozemske podprlo pobudo Transparency International Slovenija in Oštro pri organizaciji projekta.

X9RhswAx6kQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.