STA

 |  Svet

Elon Musk spet najbogatejši na svetu

Na vrh se je povzpel zaradi rasti vrednosti delnic njegovega podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla

Ameriški milijarder Elon Musk je na najnovejši Bloombergovi lestvici milijarderjev spet zavzel prvo mesto kljub njegovemu 44 milijard dolarjev vrednemu prevzemu družbenega omrežja Twitter.

Ameriški milijarder Elon Musk je na najnovejši Bloombergovi lestvici milijarderjev spet zavzel prvo mesto kljub njegovemu 44 milijard dolarjev vrednemu prevzemu družbenega omrežja Twitter.
© Thomas Hawk / Flickr

Ameriški milijarder Elon Musk je na najnovejši Bloombergovi lestvici milijarderjev spet zavzel prvo mesto kljub njegovemu 44 milijard dolarjev vrednemu prevzemu družbenega omrežja Twitter. Na vrh se je povzpel zaradi rasti vrednosti delnic njegovega podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla.

51-letni Musk je decembra padel na drugo mesto lestvice najbogatejših, na vrh pa se je takrat zavihtel glavni izvršni direktor družbe LVMH, ki bdi nad nekaj svetovno znanimi luksuznimi znamkami, Bernard Arnault.

Vrednost delnic Tesle je namreč padala zaradi težav s proizvodnjo na Kitajskem, Muskovih zapletov s Twitterjem in nekaterih njegovih spornih izjav. Letos so se delnice Tesle podražile že za 90 odstotkov oziroma z januarskih 108 dolarjev za delnico na današnjih 207 dolarjev.

Musk, ki je ustanovil tudi vesoljsko podjetje SpaceX, je tako spet na čelu najbogatejših. Bloomberg je njegovo premoženje ocenil na 187,1 milijarde dolarjev, Arnaultovo pa na 185,3 milijarde dolarjev.

Musk je prvi tudi na Forbesovi lestvici. Arnault je na tej na tretjem mestu, medtem ko je na Bloombergovi lestvici tretji ustanovitelj in prvi mož spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos. Forbes Muskovo premoženje ocenjuje na 219 milijard dolarjev, Bezosovo na 171 milijard, Arnaultovo pa na 158 milijard.

Musk je sicer znan tudi po tem, da je uspel v kratkem času izgubiti 200 milijard dolarjev. Za toliko se je namreč zmanjšala vrednost njegovega premoženja med novembrom 2021 in lanskim decembrom.

wMncK0Fp4y4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.