Pot k miru

Začel bom tako, kot običajno začne Dr. Vlado Miheljak.

"Dobil sem dokument, v katerem je navedeno, da bomo (ZDA) napadli 7 držav v 5 letih. Začeli bomo z Irakom in nato sledijo Sirija, Libanon, Libija, Somalija, Sudan in Iran."
Wesley Clark, general ZDA s 4 zvezdicami, 3. oktober 2007

"Fuck the EU."
Victoria Nuland, februarja 2014

Mladina nas že nekaj časa obvešča o dogodkih, vojni v Ukrajini in na splošno, skoraj v vsakem prispevku in teh med internetno in tiskano Mladino kar mrgoli in v veliki večini sledijo pro NATO, CIA naraciji. Zadnja Mladina je objavila 2 pismi bralcev, intervju s Zelenskim, odlično Miheljakovo kolumno in opis vojne v članku Pekel na zemlji.

Vse to pisanje ne pojasni in osvetli vzrokov za to ’’unprovoked’’ vojno, kot nam vedno znova pove Ursula von der Leyen. Ali je to res? Ali je res, da se je Putin 23. februarja 22 zbudil in ukazal: ’’Napadimo Ukrajino.’’ Vojna se je začela kot posledica mnogo dogodkov in predvsem agresivnega širjenja NATO proti vzhodu. NATO, ki je bil ustanovljen kot obrambna organizacija, je takrat, ko je leta 1999 bombardiral Beograd mimo vseh zakonov in resolucij OZN, postal ofenzivna organizacija. Ni bistveno to, da so hoteli zrušiti agresivnega Miloševića. Bilo je nezakonito dejanje.

Ukrajina je hotela iti v EU. Putin ni bil proti vstopu Ukrajine v EU, vsaj na deklarativni ravni. Vedel je, da Ukrajina še zdaleč ne izpolnjuje pogojev za vstop v EU (korupcija, nepravna država, preveč militantnega nacizma itd.) Bil pa je zelo proti temu, da Ukrajina postane članica NATO in to je jasno povedal v Münchnu leta 2008. Vedel je, da so obljube, ki so jih dali ob razpadu SZ, da se NATO ne bo širil, navadna laž. Od takrat so mu to obljubili 4 predsedniki (Reagan, 2 Busha, Clinton). Vsi so se lagali. O teh zagotovilih, ki so bila navadna laž je mnogo dokumentov, ki so dosegljivi na internet strani National Security Archive, Suite 701, Gelman Library,The George Washington University link: https:// nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2023-01-30/first-months-us-relations-new-russia-1992.

NATO je na zasedanju v Münchnu kakšna dva meseca prej zapisal sklepe tega srečanja. V 69. členu je predviden hiter vstop Ukrajine v NATO. https://www.nato. int/cps/en/natohq/official_texts_170408. htm?selectedLocale=en

CIA je v letih 2008 14 financirala t.i. NVO s petimi milijardami dolarjev vložka. (Mimogrede, CIA je in finacira "NVO" kot je Al Kaida, Al Nusra in ISIS v Siriji). Ti NVO so organizirali državni puč na trgu Majdan. Dokazano so tam bili najeti ostrostrelci iz Gruzije, ki so povzročili kaos s tem, da so streljali na obe strani. EU se je poskušala malo vmešati v to. Takrat je Nulandova izjavila: ’’Fuck the EU.’’ Po uspelem puču se je Putin upravičeno ustrašil, da bodo rusko mornarico izgnali iz Krima, ker je bila pučistična vlada še bolj nenaklonjena Rusiji. Prišlo je do aneksije, ki jo je EU in cel svet toleriral, zavedajoč se, da je bil Krim ruski vse od leta okoli 1750. Hruščov ga je z ukazom poklonil Ukrajini. (Enako so storile antantne sile v Londonu in poklonile Primorsko in Istro Italiji, da je ta postala zaveznica). Po Majdanu so se začele upirati separatistične pokrajine, ker je bil eden prvih ukrepov pučistične vlade prepoved vseh proruskih strank in celo prepoved ruskega jezika. Upor je bil silovit, ker je pomagala mati Rusija. In takrat so bila ogrožena življenja nekaj tisoč ukrajinskih vojakov v pokrajinah. Takratni ukrajinski predsednik je odhitel v EU in prišlo je do sporazumov Minsk 1 in 2. Pred nekaj meseci sta ex PV Merkel in predsednik Francije Holland prostodušno priznala, da so bili sporazumi prevara, da Ukrajina dobi čas in ojača svojo vojsko, kar se je tudi zgodilo.

Kljub neprestanim opozorilom Putina, da Ukrajina ne sme v NATO, se je ta s podporo ZDA zelo hitro približevala k temu. Leta 2019 je bil sprejet nov dokument, ki naj bi omogočil hiter vstop Ukrajine v NATO, podpisal ga je tudi Zelenski. https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_ texts_170408.htm?selectedLocale=en Stvari so se naglo slabšale za Rusijo. Leta 2021 so NATO sile izvedle 3 velike vojaške manevre na ruski meji, imenovane Trident. Na morju je prišlo celo do streljanja na britanske vojne ladje, ki so vplule v ruske vode.

Še približno 14 dni pred začetkom t.i. specialne vojaške operacije je Putin dobesedno moledoval ZDA, naj mu dajo garancije, da Ukrajina ne bo sprejeta v NATO. Ni bil uslišan. Le nekaj dni kasneje je Blinken javno izjavil: Vrata NATO so za Ukrajino odprta.

Mnenje mnogih zahodnih politologov in poznavalcev svetovne geopolitike je, da so ZDA načrtno potiskale Rusijo v ta spopad. Zakaj? Samo zato, ker za ZDA ni bil in ni glavni cilj suverenost Ukrajine, za njih je bil glavni cilj rušenje Rusije, povzročiti gospodarski kolaps Rusije. Navodila je naredila ZDA vladna organizacija RAND (https://www.rand.org/pubs/research_briefs/ RB10014.html).

Vojna v Ukrajini se je začela zaradi trajne hegemonistične težnje ZDA, da obvladujejo planet Zemlja. Zato ZDA rušijo Rusijo? V Rusiji bi ZDA želele predsednika, kot je Zelenski, se pravi marioneto, ki bi ubogala ZDA. S tako Rusijo bi ZDA sklenile zavezništvo proti največji grožnji za ZDA, to je Kitajska. Kitajci in države BRIKS vedo za te načrte ZDA in zato se niso pridružile embargu in sankcijam proti Rusiji. Od približno 220 držav na planetu, le države atlantskega pakta izvajajo embargo in sankcije. Japonska le delno. To je tudi razlog, da gre Rusiji po podatkih IMF gospodarsko zelo dobro.

Vojna v Ukrajini je posledica izgube gospodarske prevlade ZDA, ki poskušajo omejiti gospodarski razvoj EU in zanikajo kakršno koli samostojno vojaško obrambo. Evropo upravljajo birokratski organi, ki priznavajo hegemonijo ZDA, ki tako izvajajo globalno nadvlado, kateri se zoperstavljata Kitajska in Rusija. Ukrajina je eden od korakov ZDA k dokončni rešitvi stare zadeve: vojaške oslabitve Rusije in gospodarske oslabitve EU. To je cilj v pripravi političnega, gospodarskega in vojaškega boja s Kitajsko.

Naloga vodstva EU je, da skrbijo predvsem za varnost in gospodarski razvoj EU. Vodstvo EU je v tej nalogi popolnoma zatajilo oziroma naredilo težko popravljivo škodo. Evropa po letu 1945 ali bolje po letu 1943, ko so Rusi začeli premagovati nacistično Nemčijo v bitki pri Stalingradu, ni bila še nikoli bolj vojaško in tudi gospodarsko ogrožena. Evropa, ki je po gospodarski moči 3. entiteta na planetu, nima lastne obrambe. Ima 24 državnih vojsk. Vse te vojske ZDA silijo v nakup vojaške opreme  trilijona oziroma 92.000 na prebivalca, umiranje petro dolara, "upor" in nezaupanje afriških držav in jasno gospodarska moč in rast Kitajske.

Na Zahodu in ZDA je mnogo politologov, sociologov, novinarjev, politikov, ki menijo, da so vojno v Ukrajini sprovocirale ZDA. Da je to proxy vojna ZDA proti Rusiji. Če dobro pomislimo, ZDA niso nikoli nobenemu narodu ali naciji pomagale. Vedno so skrbele za svojo varnost in gospodarstvo. Ali morda kdo res misli, da so ZDA med 2. svetovno vojno pošiljale orožje Stalinu, zato ker so podpirale stalinizem ali komunizem? Fabio Mini, italijanski NATO general, je v svoji knjigi L’Europa in guerra na koncu napisal: »V morebitnem novem nürnberškem procesu bi tja morali pripeljati poražence in zmagovalce.«

Ivo Žbogar, Grgar

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.