|  Svet

Margaret Thatcher / »Nekateri jo imajo za junakinjo, ampak naredila je ogromno škode«

IZJAVA DNEVA

"Zelo so me prizadele tudi popkulturne upodobitve Margaret Thatcher. Nekateri jo imajo za junakinjo, ker je bila prva ženska na premierskem stolčku – ampak naredila je ogromno škode. Na vzhodnem delu Glasgowa je povprečno življenjsko dobo skrajšala za deset let. Družba je zaradi nje nazadovala, pa nekateri vseeno poskušajo rehabilitirati njeno podobo prek filmov z Meryl Streep v glavni vlogi. No, delavski razred je ne vidi tako; bila je obupna premierka in zavestno je targetirala ter škodila delavskemu človeku. Zdelo se ji je, da delavec stoji na poti njene vizije za moderno Britanijo. Moj najljubši pisatelj je Alan Hollinghurst, obožujem ga – ampak on obožuje Margaret Thatcher in njegovi liki se z njo vedno prav lepo zabavajo, celo plešejo z njo na svečanih prireditvah. Čutil sem odgovornost, da pokažem, da to ni cela slika."

(Škotski pisatelj Douglas Stuart, ki je za prvenec Shuggie Bain leta 2020 dobil nagrado booker, o tem, kako zelo prezira popkulturno mitologiziranje Margaret Thatcher; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

: Leto 1987: takratna britanska premierka Margaret Thatcher in takratni presednik ZDA George Bush (starejši

Leto 1987: takratna britanska premierka Margaret Thatcher in takratni presednik ZDA George Bush (starejši)
© snl.no / CC

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.