STA

 |  Družba

Pravice žensk po svetu se zmanjšujejo

Najbolj izrazita sta bila lanska odprava pravice do splava v ZDA in umik žensk iz javnosti v Afganistanu po prihodu talibanov na oblast

Pred mednarodnim dnevom žensk se vrstijo opozorila, da se po svetu pravice žensk zmanjšujejo. Najbolj izrazita sta bila lanska odprava pravice do splava v ZDA in umik žensk iz javnosti v Afganistanu po prihodu talibanov na oblast. Anonimne ženske in aktivisti se zato vse bolj mobilizirajo v boju proti diskriminaciji in nasilju na podlagi spola.

Letos so feministke posebej dejavne pri zagovarjanju pravice do splava, ki v številnih državah ne obstaja, ali je ogrožena, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Mednje sodijo tudi ZDA, potem ko je konservativna večina na ameriškem vrhovnem sodišču junija lani po skoraj 50 letih odpravila na zvezni ravni zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti s tem, ko je razveljavila prelomno sodbo v primeru Roe proti Wade iz leta 1973. Doslej je okoli 20 zveznih držav prepovedalo splav ali ga močno omejilo, nekaj držav pa je po drugi strani pravico do splava razširilo. Predsednik ZDA Joe Biden kongres poziva k vnovični uveljavitvi te pravice na zvezni ravni.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zakonitost splava nima skoraj nobenega vpliva na število opravljenih splavov. 

V Evropski uniji so to pravico oslabili na Madžarskem in Poljskem. Na Madžarskem morajo od septembra ženske, ki želijo narediti splav, najprej poslušati srčni utrip ploda. V Španiji in Italiji, kjer številni zdravniki zaradi ugovora vesti zavračajo opravljanje splava, pa se po podatkih kolektiva Abortion in Europe, women decide ženske pri pravici do splava še vedno soočajo s "precej ovirami".

V Latinski Ameriki se medtem zakonodaja o splavu liberalizira. Lani je tako Kolumbija uzakonila splav do 24. tedna nosečnosti, ne glede na razlog.

V Evropski uniji so to pravico oslabili na Madžarskem in Poljskem. Na Madžarskem morajo od septembra ženske, ki želijo narediti splav, najprej poslušati srčni utrip ploda. V Španiji in Italiji, kjer številni zdravniki zaradi ugovora vesti zavračajo opravljanje splava, pa se ženske pri pravici do splava še vedno soočajo s "precej ovirami".

Ponekod na svetu pa ženske nimajo niti najbolj osnovnih pravic. Tak primer je Afganistan, kjer so od vrnitve na oblast avgusta 2021 talibani s skrajnim izvajanjem islamskega šeriatskega prava izničili  težko pridobljene pravice zadnjih dveh desetletij.

Ženske izrivajo iz javnega življenja

Ženske izrivajo iz javnega življenja in državnih služb. Prepovedali so jim izobraževanje v srednjih šolah in univerzah, ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, ne smejo obiskovati parkov, telovadnic in javnih kopališč.

V Iranu, kjer se že leta krepi konservativna struja, pa je smrt 22-letne Mahse Amini septembra lani sprožila protestno gibanje brez primere. Mlada ženska je umrla tri dni po tistem, ko jo je aretirala moralna policija zaradi kršenja kodeksa oblačenja islamske republike.

Še ena od kritičnih točk je vojna v Ukrajini, saj več kot leto dni po začetku ruske invazije številne Ukrajinke še vedno živijo v izgnanstvu ali se doma vsakodnevno soočajo z nasiljem.

Nevladne organizacije so obtožile ruske sile, da se poslužujejo posilstev kot "vojnega orožja". Evropski parlament je maja lani obsodil to prakso.

Še ena od kritičnih točk je vojna v Ukrajini, saj več kot leto dni po začetku ruske invazije številne Ukrajinke še vedno živijo v izgnanstvu ali se doma vsakodnevno soočajo z nasiljem.

Kljub vojni je Ukrajina lani ratificirala istanbulsko konvencijo, prvo mednarodno pogodbo, ki določa pravno zavezujoče norme za preprečevanje nasilja nad ženskami.

Ženske medtem še naprej dosegajo uspehe na področjih, na katerih tradicionalno prevladujejo moški. To je znamenje družbenih sprememb in vir navdiha za mlade.

Svetovna banka je pred dnevi opozorila, da je bil sprejem pravnih reform za enake pravice žensk po svetu lani najpočasnejši v več kot dveh desetletjih. Ocenjuje, da bi pri sedanjem tempu potrebovali vsaj še pol stoletja, da bi sprejeli več kot 1500 pravnih reform, potrebnih, da bi povsod po svetu dosegli "bistveno enakost spolov".

bEYFL1h4gU8

wGjzi_0cSbc

pTpwZGS3L74

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.