STA

 |  Svet

Twitter / Napad Trumpovih lažnih profilov

Avtomatizirani profili (boti), ki naj bi jih bilo nekaj sto tisoč, uporabnike Twitterja prepričujejo, da je Trump nepremagljiv

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je mojster manipulartivnih taktik na družbenih omrežjih
© Wikimedia Commons

V zadnjih 11 mesecih je nekdo ustvaril več sto tisoč lažnih, avtomatiziranih profilov (računov) na Twitterju, ki hvalijo Donalda Trumpa in napadajo njegove protikandidate za predsedniško kandidaturo med republikanci, kot je denimo nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Avtomatizirani profili (računi), ali na kratko boti, uporabnike Twitterja med drugim prepričujejo, da guverner Floride Ron DeSantis, ki kandidature uradno sploh še ni naznanil, Trumpa ne more premagati. Scenarij je podoben tistemu, ki so ga leta 2016 v Trumpov prid uporabljali ruski računalničarji, kot je to odkrila preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Razvejano mrežo botov so odkrili raziskovalci izraelskega tehnološkega podjetja Cyabra, ki je svoje ugotovitve delilo z agencijo AP. Čeprav identiteta tistih, ki stojijo za mrežo lažnih profilov (računov), ni znana, so analitiki podjetja Cyabra ugotovili, da so bili najverjetneje ustvarjeni v ZDA.

"En profil bo napisal: 'Biden nam skuša vzeti orožje; Trump je bil najboljši', drugi pa bo napisal: '6. januar je bil laž in Trump je nedolžen'," je dejal inženir podjetja Cyabra Jules Gross, ki je prvi odkril omrežje avtomatiziranih računov. "Za temi profili ne stojijo resnični ljudje. Zaradi demokracije želim, da ljudje vedo, da se to dogaja," je dejal.

Novo omrežje, ki podpira Trumpa, so pravzaprav tri različna omrežja proflov na Twitterju, ki so bila ustvarjena v velikih serijah aprila, oktobra in novembra 2022. Raziskovalci menijo, da bi lahko šlo za več sto tisoč računov.

Vsi profili imajo poleg imena tudi osebne fotografije domnevnega imetnika računa. Nekateri so objavljali tudi lastne vsebine, pogosto v odgovor resničnim uporabnikom, drugi pa so ponovno objavljali vsebine resničnih uporabnikov in jih tako pomagali še bolj razširiti.

Vsi profili imajo poleg imena tudi osebne fotografije domnevnega imetnika računa. Nekateri so objavljali tudi lastne vsebine, pogosto v odgovor resničnim uporabnikom, drugi pa so ponovno objavljali vsebine resničnih uporabnikov in jih tako pomagali še bolj razširiti.

Omrežje je pomagalo tudi pri popularizaciji poziva, naj se DeSantis Trumpu pridruži kot njegov podpredsedniški kandidat. Raziskovalci so ugotovili, da je ista mreža profilov delila pretežno pozitivno vsebino o Trumpu in prispevala k splošni napačni sliki o njegovi podpori na spletu.

Trojno mrežo so odkrili, ko je Gross analiziral tvite o različnih nacionalnih političnih osebnostih in opazil, da je bilo veliko profilov, ki so objavljali podobne vsebine, ustvarjenih na isti dan. Večina jih ostaja aktivnih, čeprav imajo razmeroma skromno število sledilcev.

Večina botov ni namenjena prepričevanju ljudi, ampak poudarjanju določenih vsebin, da jih opazi čim več ljudi.

Do nedavnega je bilo večino botov enostavno prepoznati zaradi njihove nerodne pisave ali imen profilov, ki so vključevala nesmiselne besede ali dolge nize naključnih številk. Ko so platforme družbenih medijev postale boljše pri zaznavanju teh profilov, so tudi boti postali bolj izpopolnjeni.

Zaradi napredka na področju umetne inteligence bi lahko kmalu postali še bolj zahrbtni. Novi programi umetne inteligence namreč lahko ustvarijo realistične fotografije in objave, ki delujejo veliko bolj pristno.

ybE8BVFxqf4

TCVIq5ZlRMU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.