STA

 |  Svet

Sistemski problem / »Napredek na področju pravic žensk izginja«

Medtem ko tehnologija napreduje, ženske in dekleta ostajajo zadaj

Antonio Guterres je dejal, da mora mednarodna skupnost ustvariti varno digitalno okolje za ženske in dekleta. ZN si v zvezi s tem prizadevajo za uveljavitev kodeksa ravnanja za integriteto informacij na digitalnih platformah, katerega cilj je zmanjšati škodo in povečati odgovornost.

Antonio Guterres je dejal, da mora mednarodna skupnost ustvariti varno digitalno okolje za ženske in dekleta. ZN si v zvezi s tem prizadevajo za uveljavitev kodeksa ravnanja za integriteto informacij na digitalnih platformah, katerega cilj je zmanjšati škodo in povečati odgovornost.
© Wikimedia Commons

Na sedežu ZN v New Yorku se je v ponedeljek začelo 67. zasedanje Komisije o statusu žensk (CSW). Generalni sekretar ZN António Guterres je uvodoma opozoril, da se CSW sestaja v času, ko napredek na področju pravic žensk izginja.

Zasedanju sicer predseduje veleposlanica Južne Afrike Mathu Joyini, ki je v uvodnem nagovoru poudarila, da nove digitalne tehnologije prinašajo velike nove izzive na področju enakopravnosti spolov.

"Diskriminacija na podlagi spola je sistemski problem, ki je vpleten v naše politično, družbeno in gospodarsko življenje in v tehnološkem sektorju ni nič drugače. Vendar se ta problem še stopnjuje, če upoštevamo številne dejavnike, ki vplivajo na to vrojeno diskriminacijo in jo še povečujejo," je dejala.

Generalni sekretar ZN António Guterres pa je opozoril, da se CSW sestaja v času, ko napredek na področju pravic žensk izginja - na primer v državah, kot je Afganistan, kjer so ženske in dekleta dejansko izbrisane iz javnega življenja.

"Vaš letošnji poudarek na odpravljanju razlik med spoloma na področju tehnologije in inovacij ne bi mogel priti ob bolj pravem času, kajti medtem, ko tehnologija napreduje, ženske in dekleta ostajajo zadaj," je dejal in dodal, da bosta brez ustvarjalnosti polovice človeštva znanost in tehnologija izkoristili le polovico svojega potenciala.

"Diskriminacija na podlagi spola je sistemski problem, ki je vpleten v naše politično, družbeno in gospodarsko življenje in v tehnološkem sektorju ni nič drugače. Vendar se ta problem še stopnjuje, če upoštevamo številne dejavnike, ki vplivajo na to vrojeno diskriminacijo in jo še povečujejo."

Mathu Joyini,
veleposlanica Južne Afrike

Ker je neenakost med spoloma na koncu vprašanje moči, je generalni sekretar ZN pozval k nujnemu ukrepanju na treh področjih - izobraževanje, dohodek in zaposlovanje.

Guterres je dejal, da mora mednarodna skupnost ustvariti varno digitalno okolje za ženske in dekleta. ZN si v zvezi s tem prizadevajo za uveljavitev kodeksa ravnanja za integriteto informacij na digitalnih platformah, katerega cilj je zmanjšati škodo in povečati odgovornost.

"Svet potrebuje strokovno znanje in izkušnje žensk za reševanje kompleksnih in medsebojno povezanih kriz, kot so podnebne spremembe, konflikti, revščina, lakota in pomanjkanje vode," je dejal predsednik Generalne skupščine ZN Csaba Korosi. Opozoril je, da ženske predstavljajo manj kot 35 odstotkov svetovne delovne sile na področju informacijske in komunikacijske tehnologije.

"Verjetnost, da bodo uporabljale internet, je za 20 odstotkov manjša kot pri moških, vendar je 27-krat večja verjetnost, da se bodo soočile s spletnim nadlegovanjem ali sovražnim govorom, ko ga bodo uporabljale," je dejal.

Izvršna direktorica agencije ZN ženske Sima Bahous je dodala, da digitalna revolucija ponuja možnosti za izboljšanje življenja žensk in deklet brez primere in to v času, ko je ogrožen napredek pri doseganju trajnostnega razvoja.

"Svet potrebuje strokovno znanje in izkušnje žensk za reševanje kompleksnih in medsebojno povezanih kriz, kot so podnebne spremembe, konflikti, revščina, lakota in pomanjkanje vode."

Csaba Korosi,
predsednik Generalne skupščine ZN

"Učinkovito izkoriščena tehnologija in inovacije lahko spremenijo pravila igre, kar bo pospešilo boj proti revščini, zmanjšalo lakoto, okrepilo zdravje, ustvarilo nova delovna mesta, ublažilo podnebne spremembe, odpravilo humanitarne krize, izboljšalo dostop do energije ter povečalo varnost in trajnost celotnih mest in skupnosti, kar bo koristilo ženskam in dekletom," je še dejala Bahous.

CSW se sestaja od leta 1946, tokratno zasedanje pa je prvo v živo po letu 2019. Trajalo bo do petka, 17. marca, poleg plenarnega dela se bo zvrstilo tudi več stranskih dogodkov.

"Učinkovito izkoriščena tehnologija in inovacije lahko spremenijo pravila igre, kar bo pospešilo boj proti revščini, zmanjšalo lakoto, okrepilo zdravje, ustvarilo nova delovna mesta, ublažilo podnebne spremembe, odpravilo humanitarne krize, izboljšalo dostop do energije ter povečalo varnost in trajnost celotnih mest in skupnosti, kar bo koristilo ženskam in dekletom."

Sima Bahous,
izvršna direktorica agencije ZN ženske

V posebnem sklopu bodo mladi razpravljali o prednostnih temah, potekal bo letni dialog generalnega sekretarja ZN z ženskimi in feminističnimi skupinami civilne družbe, mladinski forum, na katerem bo poseben poudarek namenjen glasovom ljudskih množic in skupnosti, ter razprava o spodbujanju socialnih, gospodarskih in političnih pravic žensk in deklet v Afganistanu.

Zpl5o1yoHDI

bEYFL1h4gU8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.