Ubijanje RTV Slovenija

Ustavno sodišče (US) je zadržalo izvajanje novele zakona o RTV SLO. S tem je dopustilo, da javna radiotelevizija, ne glede na njen ustanovitveni status, kontroverzno, ostaja pod nadzorom ene stranke.

Na referendumu izraženo ljudsko voljo o noveli zakona o javni RTV je US prezrlo, teoretično upravičeno zaradi možnih nezakonitosti. Z anemično argume ntacijo pa je omogočilo, da RTV SLO do nadaljnjega ostaja satelit SDS - pomeni pod vodstvom aparatčikov stranke z lojalno, na desno uho poslušno urednico informativnega programa, z nekaj kompromitiranimi člani programskega sveta in z nedoraslimi voditelji oddaj (prednjači avtor začasne himne SDS).

Ni važno, da se diletantizem varovane ekipe odraža v padcu gledanosti »javne« RTV. Ni važen izid referenduma. Ni važna samodejna posledica - dekadenca novinarskega profesionalizma in potuhnjena ideološka indoktrinacija ljudstva. Samoohranitveni interes hobotnice SDS je prevladal.

Bolj pilatovsko angažiranega ustavnega sodišča ne bomo našli. S tremi častnimi izjemami v njem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.