Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 10  |  Pamflet

Komentar / Z lopatami in padlimi menedžerji

Besedičenja ob dnevu žena, medijih in ob nagradah poslovnežem

Na praznik dneva žensk so se posebej izpostavili ministri. Policijski Boštjan Poklukar je povedal, da obstajajo področja, kjer je nujen korak naprej, in da se bo sam zanj tudi osebno zavzel. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je šel v dom starejših občanov in občank v ljubljanskih Fužinah, zunanja ministrica Tanja Fajon je še enkrat poudarila feministično zunanjo politiko, kmetijska ministrica Irena Šinko, da imajo na podeželju ključno vlogo ženske. Sploh in sploh parlamentarna predsednica Urška Klakočar Zupančič, ki je z nekaj evropskimi kolegicami objavila mali feministični manifest. Toda teh, ki so najbolj deprivilegirane, ni obiskal nihče. Še več, tik pred praznikom žensk smo brali kratke časopisne notice, da bodo tudi v hotelih Istrabenz Turizma v Portorožu ukinili službe sobaric, ki jih bodo prenesli na zasebno podjetje zunaj hotelske verige. Že teden poprej so to storili v hotelih Sava Turizma. Zakaj se lastniki nameravajo znebiti tako velikega števila zaposlenih? So tehnološki višek, ker so vpeljali robote, ki sesajo, čistijo in pomivajo sobe, hale in restavracije? Nak, v želji po ekstra dobičku jih mečejo iz služb, da bi potem čistilni servis plačevali po nižjih cenah. Poklic sobaric v praktično izključni meri opravljajo ženske. In z novim statusom bodo imele odločno manjše delavske pravice, obstrukcijo bolniških, nižje plače etc. A kdo je lastnik teh hotelskih verig? – Sava Turizem in SDH, obe v lastništvu države. Vlada lahko z enim namigom naroči svojim predstavnikom v vodstvih, da ustavijo in anulirajo pavperizacijo sobaric. Je na zadnjih sejah naš ministrski cvetober, ki s sladkimi besedami slavi 8. marec, zahteval takojšnje vladne poteze? Nak, sladke besede proti izkoriščanju žensk izrekajo abstraktno, tam, kjer so najhujše, jih ne zanimajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.