• 10. 3. 2023  |  Mladina 10  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • Heni Erceg

  Heni Erceg

  10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Hrvaška

  Komentar / Tihotapci diplom

  Zadeva se imenuje Agencija za znanost in visokošolsko izobraževanje, je ena od številnih birokratskih tvorb in se ukvarja s preverjanjem diplom, magisterijev in doktoratov iz tujine in odločanjem, ali bodo na Hrvaškem veljavni ali ne. Včasih jim veljavnosti tudi ne prizna, odvisno od tega, od kod vloga za nostrifikacijo prihaja. Za tale primer vem iz prve roke: T. E. je vložila zahtevek za nostrifikacijo magisterija, pridobljenega na ugledni ameriški Univerzi Yale, agenciji plačala zajeten znesek, ker morajo tudi njeni uradniki od nečesa živeti, neposredno z Yala so poslali prepis dokazila o opravljeni magistrski diplomi, a je tako rekoč še isti hip prispel odgovor, da tam pridobljeno znanje in tamkajšnji dveletni trud nista vredna piškavega oreha. Magisterij se torej ne prizna, doseženi naziv je na ravni univerzitetne diplome. Sporočilo v napadalnem – kaj me sploh nadlegujete! – tonu je poslala neka uradnica te velepomembne ustanove. Sicer pa – ok, gospa tega res ni rekla – »če bi magisterij opravili v Bosni in Hercegovini namesto na nekem Yalu, bi vam ga brez težav priznali«.

 • Komentar / Šport je posel

  Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici smo zaključili z želenim športnim bliščem in grenkimi turističnimi spoznanji. Organizacijsko je prvenstvo nedvomno uspelo, športno je lahko Slovenija s tremi odličji zadovoljna. Planica je dokončno dobila podobo celovitega nordijskega centra s skakalnimi in tekaškimi napravami na najvišji tekmovalni ravni. Toda težave prvenstva so se pojavile drugod, pri obiskovalcih prvenstva in turističnih učinkih. Poslovni model nordijskega prvenstva je temeljil na zunanjih pogodbenih razmerjih in velikem številu deležnikov, od FIS do profesionalnih tehničnih in tržnih agencij. Domačemu zaledju so prepustili tehnično pripravo smučarskih objektov in lokalno turistično in gostinsko ponudbo. In tu se je zalomilo. Petletno načrtovanje prireditve je na koncu ostalo brez potrebnega zaledja gledalcev, Gorenjska brez želenih turističnih rezultatov. Izkušen organizacijski odbor in domači ponudniki so povsem zgrešili pri oceni tržnega potenciala in politiki cen. Dobičkonosnost kapitala je prevladala nad socialno dimenzijo športa.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Kolumna

  Komentar / Reforme sredi viharja?

  Slovenija je v slabi koži. Težavne so zunanje okoliščine – posledice ukrajinske vojne, vročična geopolitika, inflacija, težave s podnebjem … Nič boljše ni doma – draginja, razdraženi sindikati, razdiralna opozicija, že pozabljeno olajšanje po Janševem padcu z oblasti.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Pamflet

  Komentar / Z lopatami in padlimi menedžerji

  Na praznik dneva žensk so se posebej izpostavili ministri. Policijski Boštjan Poklukar je povedal, da obstajajo področja, kjer je nujen korak naprej, in da se bo sam zanj tudi osebno zavzel. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je šel v dom starejših občanov in občank v ljubljanskih Fužinah, zunanja ministrica Tanja Fajon je še enkrat poudarila feministično zunanjo politiko, kmetijska ministrica Irena Šinko, da imajo na podeželju ključno vlogo ženske. Sploh in sploh parlamentarna predsednica Urška Klakočar Zupančič, ki je z nekaj evropskimi kolegicami objavila mali feministični manifest. Toda teh, ki so najbolj deprivilegirane, ni obiskal nihče. Še več, tik pred praznikom žensk smo brali kratke časopisne notice, da bodo tudi v hotelih Istrabenz Turizma v Portorožu ukinili službe sobaric, ki jih bodo prenesli na zasebno podjetje zunaj hotelske verige. Že teden poprej so to storili v hotelih Sava Turizma. Zakaj se lastniki nameravajo znebiti tako velikega števila zaposlenih? So tehnološki višek, ker so vpeljali robote, ki sesajo, čistijo in pomivajo sobe, hale in restavracije? Nak, v želji po ekstra dobičku jih mečejo iz služb, da bi potem čistilni servis plačevali po nižjih cenah. Poklic sobaric v praktično izključni meri opravljajo ženske. In z novim statusom bodo imele odločno manjše delavske pravice, obstrukcijo bolniških, nižje plače etc. A kdo je lastnik teh hotelskih verig? – Sava Turizem in SDH, obe v lastništvu države. Vlada lahko z enim namigom naroči svojim predstavnikom v vodstvih, da ustavijo in anulirajo pavperizacijo sobaric. Je na zadnjih sejah naš ministrski cvetober, ki s sladkimi besedami slavi 8. marec, zahteval takojšnje vladne poteze? Nak, sladke besede proti izkoriščanju žensk izrekajo abstraktno, tam, kjer so najhujše, jih ne zanimajo.

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Dva leva

  Komentar / Zmeda v Jurskem parku

  Svoboda govora in izražanja vsekakor ne pomeni samo, da imajo ljudje pravico govoriti in izražati mnenja, ampak tudi in predvsem, da imajo pravico govoriti neumnosti in bizarnosti. A vseeno je treba biti dosleden. Ko so v času prve Janševe vlade – to so ponavljale v času druge in tretje – različne »ženske revije« začele objavljati pocukrane portrete in pogovore z Urško Bačovnik, predvsem in zgolj zato, ker je – partnerka, smo bili zgroženi. Sedaj se je začelo enako dogajati z novo Golobovo spremljevalko, ki je prišla na vrsto tudi in zgolj, ker je – partnerka. A bodimo realni, takih neslanosti Janševa partnerka nikoli ni stresala. Denimo, kot je tista iz zadnje Jane, o rešitvah problema čakalnih vrst za izbiro osebnega zdravnika: »Toliko se ukvarjamo s tem, kako bi skrajšali čakalne vrste v zdravstvu. Jaz pa pravim, da moramo poskrbeti, da bo čim manj ljudi sploh čakalo v vrsti. Rešimo vzrok, ne le posledic.« Pravzaprav res. Izsušimo morje, pa ne bo brodolomov. Ukinimo institut poroke, pa ne bo ločitev. Ukinimo šole, pa ne bo ponavljalcev ... pač, ukinimo vzrok, pa ne bo posledic … Tina Gaber je vsekakor posledica.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Uvodnik

  Uvodnik / Interesi

  Malo se že pozablja, kako se je ob začetku vojne v Ukrajini odzval tedanji slovenski premier Janez Janša. Če smo res zlobni – malo je manjkalo, da ni začel hoditi okoli v maskirni obleki. Vojno v Ukrajini je Janša zagrabil kot priložnost, da se prikaže v javnosti kot nenadomestljivi vodja. In če bi verjeli njegovim takratnim izjavam, je s svojimi izkušnjami v slovenski desetdnevni vojni usmerjal malodane celotno evropsko politiko. No, to ni bilo res, ker so do njega iz znanih razlogov čutili odpor, pa tudi ta propagandna akcija je bila jalova in patetična.