STA

 |  Svet

Podnebne spremembe / »Danes se nam ne smejejo več«

Podnebna konferenca združila aktiviste, demokrate in republikance

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v sredo na podnebni konferenci v Miamiju na Floridi dejala, da nedavno sprejeti ameriški zakoni, ki se spopadajo s problemom segrevanja ozračja, vzbujajo optimizem, poročajo ameriški mediji.

V ospredju konference Aspen Ideas, ki že drugo leto poteka v Miamiju, je bil zakon o zmanjšanju inflacije (IRA), ki ga je predsednik Joe Biden podpisal avgusta lani. Ukrep velja za najpomembnejšo zakonodajo o podnebnih spremembah, ki je bila kdaj koli sprejeta v ZDA, saj je za reševanje tega problema v desetih letih namenjenih približno 370 milijard dolarjev.

Tudi prej sprejeti zakon o obnovi infrastrukture vsebuje številne določbe povezane s podnebjem. Glavni cilj je do leta 2030 za 50 odstotkov zmanjšati izpuste toplogrednih plinov - avtomobilskih do elektrarn in tako zajeziti naraščanje globalnih temperatur.

Konferenca, ki se je je udeležilo okoli 2300 politikov, podjetnikov, aktivistov, umetnikov, novinarjev in drugih, je potekala v Miami Beachu, ki ga ogroža dviganje gladine oceanov kot posledice podnebnih sprememb. Županja okrožja Miami - Dade, demokratka Daniella Levine Cava je dejala, da je na tem območju več dni ekstremne vročine kot kjer koli drugje v državi.

"Vsi vemo, da je naše okolje naše gospodarstvo."

Daniella Levine Cava,
demokratska županja

"Vsi vemo, da je naše okolje naše gospodarstvo," je dejala in spomnila, da so bili tarča posmeha, ko so pred dvema letoma ustanovili položaj vodje za podnebne spremembe. "Danes se nam ne smejejo več," je dejala.

Med govorniki je bila tudi pevka Gloria Estefan, ki se je kot otrok z družino preselila s Kube in že 38 let živi v Miami Beachu. Dejala je, da ji je jasno, da podnebne spremembe spreminjajo južno Florido na številne načine, od dviga gladine morja do izginjanja koralnih grebenov.

Čeprav na konferenci prevladujejo demokrati in podnebni aktivisti, so sodelovali tudi republikanci. Kongresnik iz Utaha John Curtis je poudaril, da podnebne spremembe skrbijo tudi republikance. "Republikancem je zelo mar za Zemljo. O tem se ne pogovarjamo najbolje. Verjamem, da imamo lahko cenovno dostopno čisto energijo. Z več stvarmi se strinjamo, kot se ne strinjamo."

"Republikancem je zelo mar za Zemljo. O tem se ne pogovarjamo najbolje. Verjamem, da imamo lahko cenovno dostopno čisto energijo. Z več stvarmi se strinjamo, kot se ne strinjamo."

John Curtis,
republikanski kongresnik

Republikanski župan mesta Miami Francis Suarez je dejal, da je jasno, da je skepticizem glede podnebnih sprememb med politiki vseh profilov v veliki meri padel v nemilost. "Ne moremo si privoščiti pretvarjanja, da podnebne spremembe ne vplivajo na nas," je poudaril.

lLbpGX14LqA

sOvqfAe7gaA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.