STA

 |  Kultura

»Vsaka vojna se zanaša na starševsko izdajo lastnih otrok«

Na Festivalu dokumentarnega filma (FDF) o izgubljeni nedolžnosti izraelskih otrok

© fdf.si

Na Festivalu dokumentarnega filma (FDF) je v tekmovalnem programu na ogled film izraelskega režiserja Guya Davidija Nedolžnost, ki skozi preplet domačih videov, odlomkov iz dnevnikov in posnetkov vojaške realnosti občinstvu približa svet otrok in mladostnikov, prežet z mislijo na vojsko in vojno, ki ju zavračajo.

Davidi, znan po dokumentarcu Pet razbitih kamer, je film Nedolžnost pripravljal skoraj deset let. Izhodišče filma so izraelski mladostniki, ki jim država pri 18 letih naloži služenje obveznega vojaškega roka. Dekleta se urijo dve leti, fantje tri, tudi v kriznih razmerah in na večno nemirnih okupiranih ozemljih.

Režiser pokaže, kako otroke že v vrtcu potisnejo v militariziran svet: od risanja risbic vojakov in vojakinj do obiskov vojaških baz, kjer jih postavljajo pred brzostrelke, četudi otroci to zavračajo, do trenutka, ko so, ko postanejo polnoletni, vpoklicani v vojsko. Vidimo prizor slepega dekleta, ki jo učijo streljanja, in kasnejšega ihtenja iz popolnega obupa in nemoči.

"Nič se me ne dotakne bolj kot otroška občutljivost ob odkrivanju sveta in nič me ne zaboli bolj kot pričevanje njegovemu porušenju. Izrael ni prostor, ki bi vrednotil nedolžnost. Njegova militarizirana identiteta zahteva zatrtje in izmaličenje nežnih linij otroštva. Ta zavezanost nasilju terja številne žrtve, vendar je z njo povezana tudi skrita tragedija - propad starševstva. Vsaka vojna se zanaša na starševsko izdajo lastnih otrok. Vendar v militarizirani družbi tudi najbolj svobodomiselnim staršem ne uspe zaščitili duha svojih otrok," je zapisal režiser.

Davidi sledi zgodbam najstnikov, ki ne verjamejo v služenje vojaškega roka in streljanje izraelskih sovražnikov. Kot kažejo družinski VHS posnetki, so drugačni, občutljivi in menijo, da je tudi prav, da so takšni, a vojaških razmer ne zdržijo. Film prežemajo zapisi iz njihovih dnevnikov, poslovilnih pisem, polni ključnih eksistencialnih vprašanj. Naj bom dober bojevnik ali dober človek, se na enem mestu vpraša obupan fant.

Davidi tudi v tokratnem filmu pokaže, kako težko je v Izraelu delovati zunaj uradne drže države, da nisi nemudoma oklican za antisemita ali izdajalca, ali da se ljubezen do države ne enači z orožjem.

Aj7Px9TrVz4

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.