STA

 |  Kultura

»Mlada generacija je vizualna«

Picasso v novi luči za drugačno občinstvo

Le redko katera Picassova razstava je bila videti tako barvita, kot je ta, ki jo je ob 50. letnici Picassove smrti zasnoval britanski modni oblikovalec Paul Smith

Le redko katera Picassova razstava je bila videti tako barvita, kot je ta, ki jo je ob 50. letnici Picassove smrti zasnoval britanski modni oblikovalec Paul Smith
© Picassov muzej v Parizu

Proge včasih modre, včasih rumene, pisane tapete in vmes mojstrovine španskega slikarja, grafika in kiparja Pabla Picassa. Le redko katera Picassova razstava je bila videti tako barvita, kot je ta, ki jo je ob 50. letnici Picassove smrti zasnoval britanski modni oblikovalec Paul Smith v Picassovem muzeju v Parizu. Na ogled bo do 27. avgusta.

Kot je 76-letni Smith povedal v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa, je želel Picassa pokazati v novi luči in privabiti drugačno občinstvo. "Mlada generacija je vizualna," je dodal.

Smith, ki je bil leta 2000 zaradi zaslug za britansko modo povišan v viteza in dobil naziv sir, je znan po svoji barviti modi. Zdaj je v svoje pisano potopil več kot 150 del španskega mojstra. Tako je zelo poenostavljen portret Picassove mlade ljubimke Marie-Therese Walter razobešen pred rumenimi črtami, eden od Picassovih avtoportretov pa je na ogled v vijoličasti sobi skupaj s študijami za eno od njegovih glavnih del Avignonske mladenke.

Smith, ki je bil leta 2000 zaradi zaslug za britansko modo povišan v viteza in dobil naziv sir, je znan po svoji barviti modi. Zdaj je v svoje pisano potopil več kot 150 del španskega mojstra.

Britanski modni oblikovalec ima svoje trgovine po vsem svetu in svoje kolekcije prodaja v več kot 70 državah. Med drugim je oblikoval motorna kolesa in kolesarske drese. Sedaj je prvič, da se je lotil tudi umetniške razstave. O tem je povedal, da je bil presenečen, kako enostavno je bilo, verjetno zato, ker se z barvami igra že več kot pol stoletja.

Direktorica pariškega Picassovega muzeja in sokuratorka razstave Cecile Debray je sodelovanje s Smithom označila za del novega koncepta, s katerim se želi muzej odpreti novemu občinstvu. To vključuje tudi posebne razstave sodobnih umetnikov, ki se soočajo s Picassovim delom, kot je razstava Black is beautiful (Črno je čudovito) Faith Ringgold.

Smithova razstava je ena od številnih razstav po vsem svetu, ki obeležujejo 50. letnico Picassove smrti 8. aprila.

ccjFWg7uZ3o

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.