STA

 |  Svet

Odziv na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje / Severna Koreja izstrelila še dve raketi

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je ukazal svojim vojakom, naj bodo pripravljeni odbiti "besneče vojne priprave"

Severna Koreja je v jutranjih urah poskusno izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega proti svojim vzhodnim vodam, kar je neposreden odziv na začetek skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, so sporočili vojaški uradniki v Seulu.

Južnokorejsko vojaško poveljstvo je sporočilo, da sta bili izstrelitvi izvedeni iz jugozahodnega obalnega mesta Jangyon. Rakete so preletele Severno Korejo in pristale v morju ob vzhodni obali te države.

Po besedah načelnika generalštaba je južnokorejska vojska okrepila nadzor in ohranila pripravljenost v tesnem sodelovanju z ZDA.

Pjongjang bi lahko v prihodnjih dneh še stopnjeval preizkuse orožja kot odgovor na vojaške vaje, ki bodo predvidoma potekale do 23. marca. Prejšnji teden je severnokorejski voditelj Kim Jong-un ukazal svojim vojakom, naj bodo pripravljeni odbiti "besneče vojne priprave".

V ponedeljek je Severna Koreja sporočila, da je s podmornice poskusno izstrelila dve manevrirni raketi, kar je prvič, da je izvedla tovrstno izstrelitev. Pri vseh prejšnjih podvodnih izstrelitvah je uporabila balistične rakete.

V0cSq-s7lkU

RNNCyZ4E-7Q

KylJv7fNUr8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.