Uredništvo

 |  Politika

»Ko feminizem postane politika, je kontroverzen«

IZJAVA DNEVA

"Ko feminizem postane politika, ko ne pomeni več samo nekega splošnega, nedefiniranega konsenza, ampak zadobi pomen sistemske vključitve enakosti spolov v zunanjepolitično agendo, varnostno politiko, razvojno pomoč, je kontroverzen. Zatrese ustaljene hierarhije moči in institucije, ukrojene po enem spolu. Zato ne preseneča, da je aktualni feministični val, z napovedmi nemške prve diplomatke Annalene Baerbock in tukajšnje zunanje ministrice Tanje Fajon, naletel na nasmehe, zaničevanje, zmedo, odbojnost."

"Ni naključje, da ministrstva uvedejo feministično zunanjo politiko večinoma v času, ko jih vodijo ženske, čeprav žensko vodenje ne pomeni nujno uresničitve feminističnih ciljev. In niti ministrice v vladi, 40 odstotkov poslank v slovenskem parlamentu in na najvišjih državnih položajih same po sebi ne pomenijo dosti. Na položajih moči so za feminizem pomembne toliko, kolikor prispevajo k izboljšanju položaja drugih žensk."

(Novinarka Saša Vidmajer o tem, da se diplomacija pojmu feminizma običajno izogiba; via Delova Sobotna priloga)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.