STA

 |  Svet

Ameriški tanki prihajajo v Ukrajino

Prispeli naj bi do jeseni

ZDA bodo Ukrajini dobavile obljubljene tanke tipa abrams do jeseni 2023, je sporočil Pentagon. Po prvotnem načrtu bi naj Kijev dobil moderne tanke šele leta 2024, a so se v Washingtonu v koordinaciji z Ukrajino odločili za pospešitev postopkov. Ukrajinska vojska bo tako prejela nekoliko starejšo različico tankov.

Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je novinarjem dejal še, da ZDA pričakujejo, da bodo Ukrajini dobavili sistem zračne obrambe patriot v skladu s pričakovano časovnico. Pri tem je navedel, da je usposabljanje ukrajinskih sil za upravljanje s tem sistemom potekalo hitrejše od pričakovanj.

Da bodo ZDA Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 abrams, je konec januarja napovedal ameriški predsednik Joe Biden. V govoru v Beli hiši je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji.

Dobavo naprednega sistema zračne obrambe patriot je Biden ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu obljubil ob obisku slednjega v Washingtonu decembra lani.

A3PWMcDl80w

KmnuoaDNqHA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.