Izak Košir

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Podvodni koncert

Podvodni koncert
© Arhiv organizatorja

Bobri, različna prizorišča, Ljubljana

25/03—15/04

Že petnajsti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, namenjen otrokom in mladim, bo na 50 prizoriščih ponudil kar 140 kulturnih dogodkov. Festival se bo tradicionalno začel v Slovenskem mladinskem gledališču s Podvodnim koncertom, koncertno različico plesno-gledališke predstave Povodni mož Ambrož, sklenil pa v Kinu Šiška s koncertno predstavo Godalkanje. Letos bodo številne aktivnosti potekale na zunanjih prizoriščih, pester bo filmski program v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, tu bodo delavnice ter vodstva v muzejih in galerijah. Brezplačne vstopnice so na voljo v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča (Trg francoske revolucije 5), več pa na bobri.si

Mrakijada, SNG Drama, Ljubljana 

Premiera 28/03 ob 18. uri

Dramatika pisatelja, igralca in režiserja Ivana Mraka (1906–1986) velja za spregledano, neuprizarjano in neupravičeno marginalizirano, četudi je sam Mrak vse življenje zavestno vztrajal pri tej prisilni »margini«. V ljubljanski Drami so, na primer, njegovo dramo nazadnje uprizorili leta 1970. Med njegovimi deli najdemo tudi trilogijo Rimljanovina, ki pa za časa njegovega življenja ni bila uprizorjena v celoti, saj so Mraku leta 1942 prepovedali gledališko dejavnost, ker se ni vključil v fašistični sindikat. Zadnji del trilogije, Razsulo Rimljanovine, je dokončal leta 1945, v tiskani obliki je izšel šele leta 1974 in doslej še ni bil uprizorjen. Celotno trilogijo bosta skupaj s še nekaterimi besedili pod imenom Mrakijada zdaj na oder postavila Tibor Hrs Pandur in Nina Rajić Kranjac, ki je tudi režiserka predstave.

53. Teden slovenske drame, Prešernovo gledališče, Kranj

27/03—07/04

V tekmovalnem in spremljevalnem programu Tedna slovenske drame se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi so kar trije koncerti in predstava, namenjena mlademu občinstvu, poleg teh pa še premiera nove uprizoritve Prešernovega gledališča Kranj. Letos se festival razširja tudi na nekaj novih lokacij v Kranju. Več na tsd.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.