STA

 |  Politika

Sum korupcije / Favoriziranje enega od dobaviteljev medicinske opreme?

Ministrstvo za zdravje je ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan
© Borut Krajnc

Ministrstvo za zdravje je ustavilo skoraj 40-milijonski nakup aparatur za magnetno resonanco zaradi domnevnega favoriziranja enega od dobaviteljev medicinske opreme pri pripravi javnega naročila. Zadevo glede domnevno pristranskega javnega naročila so predali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanje korupcije, navaja POP TV.

Javno naročilo za nakup 16 naprav za magnetno resonanco v vrednosti 38 milijonov evrov za 13 zdravstvenih ustanov v imenu urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pripravlja skupina radiologov, ki je že lani pripravili tehnične specifikacije, poroča POP TV.

Javno naročilo za nakup 16 naprav za magnetno resonanco v vrednosti 38 milijonov evrov za 13 zdravstvenih ustanov v imenu urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pripravlja skupina radiologov, ki je že lani pripravila tehnične specifikacije.

Še pred objavo javnega naročila pa je urad opravil informativno povpraševanje med petimi potencialnimi dobavitelji. Po pregledu dokumentacije sta dva od njih po poročanju POP TV sporočila, da želenih naprav zaradi zahtevanih tehničnih lastnosti ne moreta dobaviti. Druga dva, kot je televizija povzela navedbe ministrstva, gre za podjetji GH Holding in Gorenje GTI, pa sta na urad naslovila ločeni protestni pismi z očitki, da posredovane tehnične zahteve ustrezajo samo napravam, ki jih dobavlja podjetje Siemens.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.