STA

 |  Svet

»Takšna reakcija Zahoda ne more vplivati na ruske načrte«

Rusija bo kljub kritikam Zahoda nadaljevala z namestitvijo jedrskega orožja v Belorusiji

Peskov, Lavrov, Putin

Peskov, Lavrov, Putin
© www.kremlin.ru

Ruske oblasti so danes sporočile, da kljub kritikam Zahoda ne nameravajo spremeniti svojih načrtov glede namestitve taktičnega jedrskega orožja na ozemlju Belorusije. Priprave za namestitev orožja naj bi se začele že prihodnji mesec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Takšna reakcija Zahoda seveda ne more vplivati na ruske načrte," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal v soboto. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Ameriški State Department je nato sporočil, da ZDA trenutno ne vidijo znakov, da bi Rusija nameravala uporabiti svoje jedrsko orožje. Zveza Nato pa je navedbe Putina označila za zavajajoče, saj naj bi članice Nata delovale v popolnem skladju s svojimi mednarodnimi obveznostmi. Prav tako je zveza rusko jedrsko retoriko označila za nevarno in neodgovorno.

Ukrajina je medtem v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Ob tem je sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov dodal, da namestitev jedrskega orožja predstavlja naslednji korak k notranji destabilizaciji Belorusije. Kijev je nato tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.