STA

 |  Svet

Janša obiskal Kijev / »Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo«

Predsednik SDS je zapisal, da je pomoč Ukrajini še vedno "mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji"

Zapis Janše na Twitterju

Zapis Janše na Twitterju
© Twitter

Predsednik SDS Janez Janša je obiskal Kijev, kjer se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Kot je zapisal danes na Twitterju, je šlo za "prijateljsko srečanje" v ukrajinski prestolnici, ki jo je kot tedanji predsednik vlade obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino.

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji," je Janša zapisal v tvitu, zapis pa pospremil s fotografijo, na kateri se rokuje s Šmihalom.

Ob tem je dodal, da je "pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji". "Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše," je prepričan Janša.

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji."

Janez Janša,
predsednik SDS in nekdanji slovenski premier

Janša je kot predsednik vlade sredi marca lani, kmalu po začetku ruske agresije proti Ukrajini, s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, obiskal Kijev, da bi izrazil podporo napadeni državi. V delegaciji je bil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se jim je zahvalil za izraženo podporo.

Janez Janša in

Janez Janša s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom.
© Twitter 

Trije premierji so kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije 24. februarja lani obiskali ukrajinsko prestolnico. Kasneje so jim sledili tudi drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov.

Da bo tudi aktualni premier Robert Golob v kratkem obiskal Kijev, je nedavno potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je v ukrajinski prestolnici mudila julija lani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.