STA

 |  Svet

Rusija izstrelila dve protiladijski raketi na lažno tarčo

Japonska opozarja na krepitev ruske vojaške aktivnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin
© kremlin.ru

Ruska mornarica je v okviru vojaške vaje izstrelila dve protiladijski raketi moskit na lažno tarčo v Japonskem morju, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskva je tovrstne pomorske vaje na ruskem Daljnem vzhodu izvedla že večkrat, vendar Tokio od začetka invazije na Ukrajino opozarja na krepitev ruske vojaške aktivnosti v regiji.

"V vodah Japonskega morja so plovila pacifiške flote izstrelila dve križarski raketi moskit na lažno tarlo," je sporočilo ministrstvo. Vaja je potekala ob spremstvu letalskih sil, na njej pa naj bi sodelovali dve ladji. Ti sta izstrelili raketi moskit, ki sta nato uspešno zadeli cilj na razdalji približno sto kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je tovrstne pomorske vaje izvedla že večkrat, vendar japonski zunanji minister Yoshimasa Hayashi pri tem opozarja, da se je od začetka invazije na Ukrajino ruska vojaška aktivnost na Daljnem vzhodu, vključno z območji blizu Japonske, znatno okrepila. "Še naprej bomo pozorno spremljali ruske vojaške premike," je dodal.

Pred tednom dni sta dva ruska strateška bombnika tupoljev Tu-95MS več kot sedem ur letela nad Japonskim morjem. Do poletov bombnikov je prišlo po tem, ko je japonski premier Fumio Kishida obiskal Kijev in se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Japonska se je kmalu po invaziji pridružila zahodnim zaveznicam pri uvajanju sankcij proti Rusiji in nudi podporo Kijevu. Državi je poslala obrambno opremo in ponudila pomoč tistim, ki bežijo pred vojno. Ne nudi pa vojaške pomoči, saj povojna ustava vojaške zmogljivosti države omejuje na strogo obrambne.

4OVazqRE_yI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.