STA

 |  Svet

Mike Pence bo moral pričati v postopku proti Donaldu Trumpu

Pence si je doslej le enkrat upal kritizirati bivšega šefa z besedami, da bo Trumpu sodila zgodovina

Donald Trump in Mike Pence

Donald Trump in Mike Pence
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence bo moral pričati v postopku proti bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu, je v torek ukazal ameriški zvezni sodnik, poročajo ameriški mediji. V luči Trumpovih poskusov razveljavitev izida predsedniških volitev 2020, ga obtožnica med drugim bremeni odgovornosti za napad njegovih privržencev na kongres.

Trumpovi poskusi za razveljavitev volitev, na katerih je izgubil proti demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu, so dosegli vrhunec z napadom njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021, na dan formalne potrditve rezultatov volitev.

Potrditvi je takrat protokolarno predsedoval Mike Pence, ki je zavrnil Trumpove pozive, naj razveljavi izide po določenih zveznih državah, kjer bi republikanski državni kongresi potem zmago pripisali Trumpu. Ker je Pence to zavrnil, so napadalci pozivali k njegovemu obešanju, pri čemer je Trump celo izjavil, da si morda boljšega ne zasluži.

Pence si je doslej le enkrat upal kritizirati bivšega šefa z besedami, da bo Trumpu sodila zgodovina. Sam mu noče soditi in kritizira preiskave zoper nekdanjega predsednika, obenem pa je hotel s sklicevanjem na izvršni privilegij zavrniti poziv na zaslišanje pred veliko poroto posebnega tožilca Jacka Smitha, ki vodi preiskavo.

Zvezni sodnik James Boasberg je v torek sklenil, da izvršnega privilegija ni in Pence bo moral pričati pod prisego. Tiskovna agencija AP poroča, da je Boasberg sklenil, da Penceu ne bo treba odgovarjati na vprašanja o tem, kaj je sam delal 6. januarja 2021, ampak le o tem, kaj je slišal v Beli hiši.

Sodnikova odločitev je še neuradna, vendar je zaradi odmevnosti že pricurljala v medije. Doslej še noben podpredsednik v zgodovini ZDA ni bil prisiljen pričati proti predsedniku ali bivšemu predsedniku.

Trump, ki je že napovedal kandidaturo za volitve leta 2024, se sooča tudi z ostalimi preiskavami. V New Yorku, kjer ga preiskujejo v zvezi s plačilom pornografski igralki Stormy Daniels za molk, tudi ta teden ne bo potrjena obtožnica, poročajo mediji.

T0j0E_RNvuk

ZJshOqfZ0MY

5M9ibyh5jW0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.