Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Promocijska fotografija za predstavo

Promocijska fotografija za predstavo
© Marcandrea

Ne me silit, da povem, kaj mislim, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

Premiera 14/04 ob 20. uri

Po nedavni dvajsetletnici premikanja mej v odrski umetnosti se Via Negativa v novi uprizoritvi loteva spektakla, vseprisotnega diktata podobe in svobode, skrite v temi. Loteva se umetnosti in umetelnosti, najti poskuša tanko mejo med dejstvi in navideznimi dejstvi, loti se fotofilne kulture in temne narave, pa fizičnosti podob in abstrakcije telesa. Avtorja Bojan Jablanovec in Anita Wach sta moči združila s Kristino Aleksovo, Brankom Potočanom, Eno Kurtalić, Gregorjem Luštkom, Eduardom Raonom, Oljo Grubić, Stello Ivšek in drugimi in nastala je predstava, ki si jo lahko po premieri (ta bo v petek 14. aprila, v Stari mestni elektrarni v Ljubljani) ogledate še v soboto in nedeljo, 15. in 16. aprila.

Arjan Pregl: Rojstvo slikarstva, Mestna galerija, Nova Gorica

Do 05/05

Arjan Pregl spada v srednjo generacijo priznanih slovenskih umetnikov, ki je začela aktivno delovati v poznih devetdesetih. Tokratna razstava, s katero se po desetih letih vrača v Mestno galerijo Nova Gorica, predstavlja rdečo nit njegovega ustvarjanja v zadnjem desetletju. Poudarjena sta dva cikla, Nedeljski akvareli (2011– 2012) in Podobe, ki prihajajo (2020–), v katerih si zastavlja temeljna vprašanja o slikarstvu: o njegovi zgodovini, o vpetosti ustvarjalca v konkretne razmere ustvarjanja, o zmožnosti artikuliranja sveta, obenem pa o povsem »znotrajslikarskih« rešitvah. Odgovor na temeljno uganko, od kod podobe prihajajo, lahko poiščemo v 16 akvarelih, 18 oljnih slikah in okoli 150 risbah.

© Arjan Pregl

The Tiger Lillies, Kino Šiška, Ljubljana

12/04 ob 20. uri

Po več razprodanih šišenskih nastopih se v Ljubljano vračajo The Tiger Lillies. Punk-kabarejski zabavljači so se uveljavili kot ena najbolj unikatnih in provokativnih zasedb, v svojo glasbo pa spretno vpeljujejo doživeto pripovedništvo in cirkuško razburljivost. S svojim značilnim spojem berlinskega kabareja, opere, teatra in romske glasbe so izdali že več kot 40 studijskih albumov.

6huZ4uEeofg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.